Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нямам никакви притеснения." Министър Горанов не е съветвал Божков да не си плаща данъците


Владислав Горанов

Разговорите на министъра на финансите Владислав Горанов с Васил Божков са били свързани с дейността на Божков като собственик на хазартен бизнес. Това заяви министър Горанов на брифинг в Народното събрание след като по-рано в петък бизнесменът даде интервю пред бТВ, в което заяви, че „много често“ е контактувал с Горанов.

„Нямам никакви притеснения, всичките ми разговори с него (Божков – б.р.) са свързани с дейността му като един от големите собственици на хазартен бизнес в България и най-честата тема за разговори е било настояването му за изравняване на режимите на облагане на онлайн хазарта с този, който се организира наземно“, каза Горанов. Той допълни, че това искане на бизнесмена не е срещнало подкрепа от управляващите.

„Никога не съм твърдял, че не познавам г-н Божков. И не виждам нищо лошо в това – така, както съм срещал в своя кабинет г-н Валентин Златев и г-н Кирил Домусчиев, и много други хора, които са изградили успешен бизнес в България“, каза още Горанов. „Ако той, както твърди, е получил подобна консултация от мен – да не плаща данъци, нека да го докаже и тогава аз ще понеса своята отговорност, и то не само политическа.“

Срещу Васил Божков в момента са повдигнати 11 обвинения, включително за ръководство на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и подбудителство към престъпление по служба. Божков притежава мажоритарен дял в дружествата, които организираха частните лотарии. През февруари, след като бяха повдигнати обвинения на бизнесмена, парламентът прие промени в Закона за хазарта, с които бяха забранени частните лотарии.

Част от обвиненията срещу него са свързани с хазартния му бизнес и таксите, които са внасяни за него в държавния бюджет. Според държавното обвинение Васил Божков дължи на държавата над 559 млн. лева за всички лотарийни игри, които организират фирмите му.

Бизнесменът твърди, че действията на фирмите му са законни. "Национална лотария" и "Лотария България" твърдяха, че законът им позволява да плащат по-ниски такси от спортния тотализатор. В закона за хазарта е предвидено лотариите да се облагат с 15% върху стойността на направените залози за всяка игра. В същия член на закона е посочено, че "за хазартни игри, за които се събират такси и комисиони за участие", държавната такса е 20%, но върху стойността на получените такси и комисиони и именно на това основание фирмите на Божков твърдят, че могат да плащат по-ниски такси от спортния тотализатор.

„Нито една от промените, които са правени през годините от 2015 г. насам не са свързани с облагодетелстването на хазартния бизнес. В този смисъл многократните настоявания от страна на Божков за изравняване на режима на облагане на онлайн хазарта с този за т.нар. наземен хазарт, не срещнаха подкрепа от наша страна и не се състояха“, коментира Горанов.

„През всичките години, през които се е занимавал с хазартен бизнес, той е нарушавал (или негови служители) закона за хазарта, като е декларирал и е допускал внасянето на по-малко такси и по този начин загубата за бюджета се изчислява на около 700 млн. лева заедно с лихвите. (…) Не разбирам аргументите на г-н Божков да иска моята оставка. Аз не нося вина, че негови служители, заедно с членове на Комисията по хазарта, са прилагали грешно закона. В резултат на което се дължат 700 млн. лева“, посочи министърът.

„На мнение съм, че и в момента г-н Божков може да заплати, ако иска, това, което не е платил навреме, защото милиарди са оборотите, които фирми, свързани с него, са генерирали. След като заплати тази сума, той ще има и моралното и нормативното основание да претендира пред Комисията по хазарта продължаването на своя бизнес.“

Министърът на финансите многократно сравни Божков с банкера Цветан Василев, който пребивава в Сърбия от години. „По аналогия с друг български гражданин, когато получиш обвинение, започваш да твърдиш, че няма правова държава и не искаш да се изправиш пред конституционно уредените институции, които могат да решат този спор“, коментира Горанов.

Пред бТВ Божков заяви, че депутатът и бизнесмен Делян Пеевски е този, който „дърпа конците в сянка“ и го свърза с назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. Попитан дали самият той е „министър на Пеевски“, Горанов отговори, че основания за подобни твърдения няма.

„Ако ме видите да правя законодателни инициативи, свързани с медиите, вестници и списания, или други неща, за които съм чувал, че г-н Пеевски има връзка, тогава лесно можете да ме упрекнете, че работя в полза на конкретен народен представител“, каза той. „Не смятам че с което и да е мое действие съм поставил интересите на конкретен бизнесмен пред интересите на фиска.“

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG