Връзки за достъпност

Извънредни новини

Приказката на Божков за Али Баба и фактите - съвпаденията и въпросителните


Заместник-главатарят по финансите и Али Баба в приказката на Васил Божков
Заместник-главатарят по финансите и Али Баба в приказката на Васил Божков

Укриващият се в Дубай бизнесмен Васил Божков публикува комикс с “нови разкрития”, наречен “истинската приказка за Али Баба”. Чрез картинки и надписи към тях, обвиняемит хазартен бос твърди, че е плащал на управляващите 20% от печалбата от моментните лотарии, съществували от 2014 до 2020 година. Парите били поискани от него като “благодарност”, че управляващите така са променили Закона за хазарта, че той да може да плаща по-малко такси към държавния бюджет.

Голяма част от описаното в "приказката" съвпада с реални събития. Друга част от твърденията на Божков обаче не се подкрепят от другите участници и засега остават само обвинения.

С поредицата шаржове Божков припомня историята около текста в Закона за хазарта, на който той се позовава, за да плаща държавна такса от 20% върху комисионите вместо 15% върху стойността на направените залози. Точно тази разлика е в основата на обвинението срещу него - че е плащал по-малко и сега дължи 700 млн. лева на държавата.

Васил Божков не представя доказателства, че е давал 20% от печалбата си на управляващите. Останалите герои и събития обаче могат да бъдат проследени в стенограмите от заседанията на Народното събрание и специализираните комисии към него.

Какво твърди Божков

През 2014 година разбойник от "Опозиционната shaika" внася закон, за да обложи лотарията с 15% данък върху оборота. Тогава Али Баба (така Божков нарича себе си) отишъл при Главатаря (предполага се, че има предвид премиера Бойко Борисов), който му казва, че ще оправи нещата в замяна на помощ от негова страна.

После Божков отива при "Разбойничката, която прави Данъчните закони" (предполага се, че има предвид Менда Стоянова, председател на парламентарната бюджетна комисия). На срещата е уточнена промяната в закона. След това Главатаря го праща при "заместник-главатаря по Финансите" (предполага се, че има предвид финансовия министър Владислав Горанов). Той казва на Божков, че трябва да дава 20% от печалбата си, иначе законът ще бъде отменен.

Още преди началото на приказката

За да се разберат събитията от “приказката” през 2014 година, първо трябва да се върнем месеци по-рано - още през 2013 г. по времето на кабинета "Орешарски". Тогава ДПС предлага еднакъв режим на облагане на офлайн и онлайн хазартните игри. До този момент онлайн залаганията не са обложени. Смята се, че въвеждането на таксите е в интерес на Васил Божков, който тогава не е навлязъл активно в онлайн хазарта.

По време на второто четене на закона обаче той претърпява драматичен обрат. Депутатът от БСП Георги Кадиев и колегите му от ГЕРБ Вежди Рашидов и Менда Стоянова внасят предложение за различно облагане на онлайн и офлайн хазарта. Поправките са приети с подкрепата на ГЕРБ, а БСП и ДПС се въздържат. Стенограмата на това заседание на парламента казва, че след приемането на промяната, парламентарната група на ГЕРБ аплодира, а от залата се чуват възгласи "Браво". Именно в тези промени е описан начинът на облагане на офлайн залаганията, който бе използван от бизнеса на Божков като вратичка в закона.

Според текстовете лотариите се облагат с 15% върху стойността на направените залози за всяка игра. В същия член на Закона за хазарта обаче е посочено, че "за хазартни игри, за които се събират такси и комисиони за участие", държавната такса е 20%, но върху стойността на получените такси и комисиони. Втората част на текста дава основание Божков да твърди, че законът му позволява да плаща по-ниски такси от държавния Български спортен тотализатор.

В предложението на Кадиев, подкрепено от ГЕРБ, се записват и конкретните хазартни игри, които подлежат на подобно облагане. В изброяването обаче не фигурира "моментна лотария". Приетите в края на декември 2013 г. промени влизат в сила от януари следващата година. Така през цялата 2014 г. моментните лотарии на Божков не плащат нищо, освен стандартния корпоративен данък.

Междувременно правителството се сменя и на власт е вторият кабинет "Борисов". През ноември 2014 година липсващото уточнение в закона е забелязано.

“Разбойникът от Опозиционната shaika”

Така се стига и до момента, който Божков описва така: “През 2014 година разбойник от "Опозиционната shaika" внесъл закон, за да обложи лотарията с 15% данък върху оборота”.

Става дума за народния представител от БСП Геори Кадиев, който в средата на ноември 2014 г. внася предложение лотарийните хазартни игри и бингото, организирани онлайн или офлайн, също да бъдат облагани с годишна такса.

Предложението предвижда ако лотото и бингото са офлайн, вноската да е 15% върху оборота, а ако са онлайн - 20% от разликата между получените приходи и изплатените печалби.

Докладът на бюджетната комисия по законопроекта е с положително становище. В планарната зала на 19 ноември обаче депутатите гласуват различно и предложението не е прието.

Малко по-късно по този повод Кадиев пише и във фейсбук, че съжалява, че парламентът отново е направил поредната услуга на хазартните играчи.

"Не разбирам ГЕРБ, от които 15 гласуваха "за", 15 "против", останалите се скриха. Ти им добавяш 5 млн лева приход за бюджета, те не искат? И то след като са ме подкрепили на бюджетна комисия. Какво се случи от нея досега? Бойко Борисов се разбра с когото трябва ли? Не разбирам министерство на финансите, което просто го нямаше в парламента. Не разбирам реформаторите - мисля, че само трима от тях гласуваха, и то шарено. Не разбирам ДПС, които групово гласуваха против, а уж са загрижени за бюджета. И не разбирам собствената си група, от която едва 10 колеги бяха в залата и ме подкрепиха”, пише тогава Кадиев.

“Разбойничката с данъчните закони”

Ден по-късно Кадиев отново пише статус във Фейсбук. След като е открил, че ГЕРБ са внесли същия проект на закон за хазарта, но “с леки изменения”. Тогавашният опозиционен депутат не акцентира повече не “измененията”, внесени от ГЕРБ, а се концентрира, че в крайна сметка моментните лотарии, които не са облагани до този момент, в бъдеще ще бъдат.

Предложението е направено от Менда Стоянова – шеф на бюджетната комисия. Случаят с внесения нов проект от ГЕРБ, веднага след този на Кадиев, се движи по хронологията, описана в приказката на Божков.

По-малко от месец по-късно предложението на Менда Стоянова се приема, без особени дебати в зала. И така се правят поправки в текстовете от закона за хазарта. От онзи момент на облагане подлежат вече и "моментните лотарии".

С предложението на Стоянова обаче не се променя нищо друго. Така се запазва възможността, дадена по времето на кабинета "Орешарски", но с гласовете на ГЕРБ - "операторите" на хазартни игри "да си избират" какви такси да плащат. Нещо, което с предложението на Кадиев не е било въможно. И всъщност това е “малката разлика”, която той отбелязва в поста си в социалната мрежа на 20 номеври .

За останалото от приказката

За останалото от приказката няма потвърждение. Дали и кога Божков се е срещал с Бойко Борисов, Владислав Горанов и Менда Стоянова – не е ясно. Кой е приятелят, с който бизнесменът е ходил на една от срещите (описана в комикса) също не е ясно.

Свободна Европа опита да се свърже и с пресофиса на премиера, и с шефката на бюджетната комисия – Менда Стоянова. Те не отговориха на повиканията.

Финансовият министър Владислав Горанов пък затваряше телефона. За отношенията на вицепремиера и хазартния бос до момента се знае, че те са си разменяли текстови съобщения и са се срещали. Преди седмици от Дубай Божков разпространи своя кореспонденция с Горанов, която той не отрече. От нея става ясно, че двамата са си разменяли реплики преди заседания на Държавната комисия по хазарта, на които регулаторът е вземал решения в полза на бизнеса на Божков.

XS
SM
MD
LG