Връзки за достъпност

Извънредни новини

Божков публикува "Истинска приказка за Али Баба". Твърди, че е плащал 20% от печалбата на управляващите


Али Баба (Васил Божков) в публикуваните от него комикси
Али Баба (Васил Божков) в публикуваните от него комикси

Бизнесменът Васил Божков, който се укрива от българското правосъдие в Дубай, публикува във Фейсбук "нови разкрития" под формата на комикс. Той нарича това "истинската приказка" и обвинява управляващите, че са му искали 20 на сто от печалбата.

През последните седмици хазартният бос използва социалните мрежи, за да комуникира с българските власти и медиите и да публикува статуси с документи и твърдения.

"Това е първата част от обещаната ви Истинска приказка. Всички прилики с действителни лица и събития не са случайни", написа Божков, като за целта използва персонажа на Али Баба.

Али Баба е герой, описан в приключенската приказка за „Али Баба и четиридесетте разбойници“, част от средновековния сборник с арабски приказки „Хиляда и една нощ“. Васил Божков използва тази препратка след анализ на политолога Даниел Смилов, публикуван на 21 май в "Дойче веле".

"Имало едно време една щастлива държава, чийто бюджет трябвало да получи 700 милиона лева повече от игри на късмета. Вместо в бюджета обаче жълтиците отишли в пещерата на Али Баба", пише в анализа си Смилов. В понеделник Васил Божков публикува своята версия:

"Имало едно време държава, която се упрвлявала от 240-те (броят на депутатите - б.р.) разбойници. Те били разделени на различни shaiki, а най-голямата избирала Главатаря. Там живеел и Али-Баба. През 2013 г. той открил нова пещера – „Национална лотария“. Пещерата била малка и затова разбойниците не я забелязали и не я обложили със специален данък. Една година Али Баба плащал 10% данък, като всички останали. Пещерата се развила и напълнила с богатства. Разбойниците я забелязали", написа Божков във Фейсбук.

През 2013 г. кабинетът на Пламен Орешарски предложи промени в закона, с които бинго залите, томболите, лотарийните игри и турнирите с игра на карти бяха освободени от облагане от 1 януари 2014 г. През 2014 г. парламентът гласува отпадане на облекчението. То влезе в сила от началото на 2015 г. Така лотариите започнаха да плащат 15% данък върху залозите.

"През 2014 г. разбойник от Опозицонната shaika внесъл закон, за да обложи Пещерата с 15% данък върху оборота. Това значело Пещерата да се затвори. Вдигнал се медиен шум", интерпретира събитията Божков в своята "Истинска приказка", която продълажва така:

"Тогава Главатарят извикал Али Баба и му казал:

- Аз ще оправя нещата, но после ще помагаш.

- Какво разбираш под това?

- Ще разбереш после.

- Сега отиди при Разбойничката, която прави Данъчните закони, за да ти обясни.

Али Баба отишъл, като взел със себе си и приятел. Разбойничката казала:

- Ще отменим този закон изцяло, а после ще гласуваме същия, като ще променим само една точка. Вместо „само покер игри и турнири“, ще напишем, че „всички хазартни игри плащат 20% такса, върху комисионните, които събират“.

- Защо направо не отмените предложението за 15% върху оборота?

- Не може. Другите разбойници не трябва да разбират.

Така и станало. С гласовете на голямата shaika ГЕРБ отхвърлили единия и приели друг - същият закон с това малко изменение. Другите разбойници така и не разбрали какво се случва. Веднага след това Главатарят се обадил на Али Баба и казал: - Отивай при Заместник-главатаря по Финансите, който ще ти каже какво да правиш".

Разказът на Божков завършва с описание на срещата му със "заместник-главатаря по финансите:

„- Ние ти помогнахме. Ще работиш по този закон и ще ни даваш 20% от печалбата си, иначе ще отменим закона.

Не приел никакви възражения и Али Баба се съгласил да плаща на shaikata."

Божков, който съвсем доскоро беше сочен като най-богатия българин, е известен най-вече с бизнеса си в хазарта и с колекцията си от антики. В началото на годината срещу него бяха повдигнати 11 обвинения, а той самият в момента се намира в Дубай. Бизнесменът е привлечен към наказателна отговорност за ръководене на организирана престъпна група с участието на още трима души, подбудителство към убийство на четирима души, принуда и опит на изнасилване на жена.

Междувременно стана всно, че Държавната комисия по хазарта (ДКХ) е извършила повече от 3100 проверки, но не е открила данни за това, че фирми на Божков са избегнали плащането на такси и лихви върху тях за 700 млн. лева. Проверките на ДКХ са били извършени в периода от 2015 г. до 2019 г. В началото на 2020 г. държавата национализира частните лотарии.


  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG