Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как Светият синод се оказа в позиция да реши съдбата на журналиста Горан Благоев в БНТ


Българската национална телевизия (БНТ) отново се оказва арена на противопоставяне. Този път проблем възникна с профилираното предаване "Вяра и общество" с водещ Горан Благоев. На пръв поглед всичко започва заради свалени повторения на предаването от лятната програмна схема на телевизията. Зад конкретния случай обаче се оказа, че се крие обществено известното напрежение между Светия синод на Българската православна църква (БПЦ) и Горан Благоев. Засега водещият не е свален от ефир, но към него се поставят изисквания, които няма как да изпълни без да смени критичния тон на предаването си.

За спорната ситуация се разбра в понеделник вечер от профила "Вяра и обшество" в социалната мрежа Фейсбук. В него водещият се обръща към зрителите с обяснението, че БНТ сваля от програмната схема летните повторения на излъчени вече епизоди. В текста се казва, че решението е взето без той като автор да бъде предупреден. Благоев също така твърди, че е имал "сигнали, че предаването ще бъде свалено". И се пита дали причина за свалянето не е едно от последните издания, в които са критикувани отношенията между държавата и църквата.

Потърсен за коментар генералният директор на обществената медия Емил Кошлуков обясни, че повторенията на "Вяра и общество" са изпаднали от лятната схема на медията, заради необходимостта БНТ да излъчи голям брой закупена продукция, чиито права изтичат в началото на месец август.

"Докато аз съм изпълнителен директор, няма да бъдат сваляни предавания на християнска тематика", заяви Кошлуков пред Свободна Европа.

Той обаче допълни, че е поискал от Благоев обяснения за едно от изданията на "Вяра и общество", в което водещият се занимава с отношенията между религиозната и светска власт у нас. Причината - получени са "множество оплаквания".

"Симфонията между Църква и държава"

В епизода, озаглавен "Одържавена ли е Църквата в България?", гостите на Горан Благоев - преподователят по конституционно право доц. д-р Атанас Славов и архимандрит Дионисий коментират сериозната финансова подкрепа от страна на държавата към БПЦ по време и след пандемията от коронавирус.

В предаването се казва, че "Църквата е брошка на ревера на държавата". Гоститите дискутират темата защо Църквата не се опира на вярващия народ, а предпочита държавата и каква е цената за това? Според архимандрит Дионисий „симфонията между Църквата и държавата е омерта".

"Поисках му обяснения за предаването, има над 20 писма от възмутени зрители", каза по този повод Емил Кошлуков.

Според Горан Благоев писмата, които е получил от телевизията и за които е задължен да даде обяснения, са четири.

"Прави впечатление, че някои от тези писма са от една и съща дата – 12 юни. А другите са по-късно. Това поставя определени въпроси. Как се активизираха недоволните зрители в един момент и то шест дни след епизода, излъчен на 6 юни?", попита водещият пред Свободна Европа.

Той разказа, че е водил разговор с Емил Кошлуков, на когото е заявил, че освен четиримата недоволни зрители, във Фейсбук страницата на предаването има писма на граждани, които са доволни от темата. "Директорът ми отговори, че те не го интересуват. В ответ го попитах защо не са важни за него като и едните са зрители, и другите са зрители. Отговор не получих", коментира Благоев.

"Ако в предаването няма плурализъм – ще го води друг"

Аргументите на Кошлуков срещу Благоев обаче се оказаха не само за последното предаване. Вземайки повод от епизода на "Вяра и общество", посветен за отношенията между Църква и държава, генералният директор на БНТ припомни, че с решение на Светия синод от 2014 г., препотвърдено през 2016 г., се забранява на клириците да участват в предаването.

"Вяра и общество" е профилирано предаване в обществена медия, а Българската православна църква отказва да участва в него. Как си го представяте това? Ще искам водещият да осигури плурализъм на гледните точки", каза Кошлуков. "Проблемът не възниква сега, под мое ръководство, той датира още от времето на Вяра Анкова (генерален директор на БНТ от 2010 до 2017 г.)", допълни генералният директор.

На въпрос на Свободна Европа как Благоев ще осигури гости специално от висшия клир, при положение че има такова решение, генералният директор заяви: "Да намери начин и да осигури необходимия плурализъм. Това е негова работа".

На питането какво ще се случи ако все пак клирът не започне да изпраща свои представители в предаването, Кошлуков заключи: "Ще го води друг".

Така в крайна сметка бъдещето на Благоев в БНТ, където той работи от 1992 година, се оказва наистина под въпрос. А решението за него, на практика, ще "вземе" Светият синод, който често е критикуван от водещия.

"Ще направя всичко възможно да осигуря гости от висшия клир, но решението за това е тяхно", отговори журналистът.

Конюнктурно ли трябва да е предаването?

Благоев обърна внимание, че досега нито един генерален директор на БНТ не му е помогнал в преговори със Светия синод, за да се преосмисли решението на Църквата за участия в предаването.

"При идването си БНТ Емил Кошлуков обеща помощ, но после стана ясно, че няма да я окаже", коментира Благоев. И допълни, че при разговор с генералния директор е попитал дали от него се очаква предаването да бъде "по-конюнктурно".

"Това е обществена медия. Това, че една власт, в това число и църковна, не е доволна от въпросите, които се задават, не трябва ли всъщност да е добра атестация?", каза още той.

Предисторията

След встъпването на Емил Кошлуков като генерален директор от юли 2019 г. от БНТ бяха отстранени редица журналисти. Първо беше уволнена Улияна Пръмова, която предшественикът на Кошлуков – Константин Каменаров беше назначил за шеф на новините.

С прекратен договор по време на болнични се озова спорният журналист Камен Алипиев – Кедъра. Без обяснения бе прекъснат договорът и на бившия член на СЕМ и кореспондент на БНТ в Берлин Мария Стоянова. Свалено бе и предаването "Нощни птици" с водеща Искра Ангелова.

По решение на Кошлуков с БНТ се разделиха и актрисата и режисьор Боряна Пунчева и популярният спортен журналист Сашо Йовков

Междувременно в доклада си за свободата на словото в България неправителствената организация "Репортери без граници" отбеляза, че редакционната политика на Българската национална телевизия (БНТ) се е променила от „неутрална към проправителствена след назначаването на новия генерален директор“ Емил Кошлуков.

XS
SM
MD
LG