Връзки за достъпност

Извънредни новини

Да те изгонят по време на болничен. Кедъра вече не работи в БНТ


Камен Алипиев
Камен Алипиев

Трудовият договор на дългогодишния журналист и заместник-шеф на спортната редакция в БНТ Камен Алипиев е прекратен от медията на 10 септември, докато е бил в болничен. Това съобщи самият той пред Свободна Европа. Изтъкнатата причина е, че Кедъра не се вписва в новите стандарти на обществената телевизия, сред които е диплома за висше образование, каквато той няма.

Алипиев е завършил семестриално спортната академия, но към онзи момент не е взел държавния си изпит. Това ниво на образование вече е задължително за длъжността, след преструктурирането на дирекция "Информация" и обособяването на дирекция "Спорт". За това Алипиев разбира в началото на месец август. Впоследствие излиза в дълги болнични.

“Имах различни здравни проблеми, последният от които – операция от херния, която мина успешно на 25 септември”, разказва Алипиев пред Свободна Европа.

Без договор от 10 септември

Докато е в болнични обаче Кедъра получава известие за писмо, което се намира в пощенския клон по адресната му регистрация. “Това се случи на 10 септември. Отидох да взема писмото. Оказа се, че с получването му трудовите ми правоотношения с БНТ се преустановени – без предизвестие и с една заплата компенсация”, разказва той.

Защо това се случва докато е в болнични и е предупредил в обществената медия за различните процедури, които го очакват, Алипиев не знае.

“На 25 септември беше последният ми здравен ангажимент – операцията, за която казах. След нея имах още две седмици болничен лист за възстановяване, което бе известно в телевизията. Оказа се обаче, че от 10-и не съм част от екипа на БНТ”, коментира той.

Още в началото на септември пред Свободна Европа шефът на спортната редакция в обществената медия Сашо Йовков потвърди, че знае за здравните проблеми на Алипиев.

Нека реши въпроса с дипломата”

Именно тогава Йовков коментира още, че ако Алипиев реши въпроса с дипломата си, вероятно договорът му няма да бъде прекратен. "Това обаче зависи от него, в противен случай – говорили сме да му предложим граждански договор, защото той е безспорен капацитет. Но заплащането ще бъде по-ниско и той отново трябва да си реши", обясни преди месец Йовков пред Свободна Европа.

Оказва се обаче, че само седмица след тези му думи, телевизията изпраща документите за прекратяване на договора на Кедъра.

Междувременно малко повече от седмица след това Камен Алипиев се явява на държавен изпит в НСА. Който взема с отличие. И така на практика отговаря на стандартите на обществената медия, в която вече не работи.

Предвидил съм да си говоря с него”

“Разбрах за случая от Камен, разбрах че вече не е част от екипа на БНТ, след разговор с него”, каза Йовков, потърсен с въпроса дали знае, че Кедъра вече няма трудов договор с телевизията. По думите му той е разбрал също, че Алипиев вече е с висше образование.

“Предвидил съм да си говоря с него. Той може отново да бъде назначен. Въпросът е като седнем да си говорим при какви условия би искал да се върне”, заяви Йовков.

Кедъра ли е единственият без диплома?

По информация на Свободна Европа в нюзрума на БНТ има още хора без завършено висше образование. Те обаче са получили срок, в който трябва да го завършат, за да продължат работата си в медията.

Първоначално Йовков отказа да коментира тази тема и не отговори на въпроса дали това е двоен стандарт, но впоследствие обясни, че “може би заради смяната на структурата на дирекция “Спорт” се е наложило, защото в нюзрума всичко си е както преди”.

“За мен е обидно, въпреки че получих уверения, че не е лично отношение, а въпрос на стандарт, стандартите да се спазват единствено по отношение на мен”, каза Алипиев пред Свободна Европа, добавяйки, че само той получава “така принципно отношение от генералния директор”.

Кедъра беше сред малкото журналисти от БНТ, подкрепили протеста срещу настоящия директор на БНТ Емил Кошлуков през януари 2018 г., когато тогавашният програмен директор на телевизията искаше да промени темите на сутрешното предаване "Денят започва с култура". Тогава Алипиев определи назначаването на Кошлуков в БНТ като "послание към обществото" и въпреки че уточни, че лично никога не е имал нещо против "личността на г-н Кошлуков", "знаците, които се дават на и без това доста заспалото българско общество, са доста неприятни за мен".

Журналистите, свалени от ефир
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG