Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Казаха ми да си предам прескартата". БНТ прекрати договора на Мария Стоянова като кореспондент в Берлин


Мария Стоянова
Мария Стоянова

Пореден журналист от БНТ е с прекратен договор. Става дума за бившия член на СЕМ и настоящ кореспондент на телевизията в Берлин Мария Стоянова. За случая съобщи Клуб Z, a Стоянова потвърди случващото се пред Свободна Европа.

Стоянова бе командирована в германската столица от 1 октомври 2018 г. На 20 септември тази година тя е получила официално съобщение от отдел "Човешки ресурси" в телевизията, че е на работа до 30 септември, а след това трудовият й договор се прекратява. "Дойде изневиделица и неочаквано", каза журналистът пред Свободна Европа.

Офисът на Стоянова се намира в "журналистически дом" в Берлин, където са позиционирани кореспондентите от световните медии. Интересен момент е, че договорът за наем се подновява от днес автоматично за една година напред. До този момент не е известно БНТ да го е прекратила, а това се случва с тримесечно предизвестие. Затова е възможно и в германската столица да бъде командирован друг репортер. Или просто националната телевизия, която се издържа от данъкоплатците, да плати обезщетение на фирмата, отдаваща офисите в журналистическия дом в Германия.

По неофициална информация от телевизията причината за скоростното изтегляне на журналистката е, че тя бе единствената от състава на Съвета за електронни медии (СЕМ) през 2017 г., която се обяви категорично против кандидатурата на Емил Кошлуков за генерален директор на обществената телевизия. Позицията й срещу него бе заради политическата му обвързаност като депутат, а и като програмен директор на националистическата телевизия “Алфа”. Тя постави под въпрос и качествата му за този пост.

"Сега, когато Кошлуков оглави в крайна сметка телевизията се очакваше да стори именно това", разказват колеги на Стоянова.

След като е получила писмото от "Човешки ресурси" за прекратения й договор в Берлин, журналистката е предложила на телевизията писмено при завърщането си в България да се присъедини към екипа на медията в София. Единственият отговор, който е получила обаче е бил да предаде журналистическата си карта на "Сан Стефано 29". "Наистина смятах, че щом не трябва да съм в Берлин, мога да съм полезна на редакцията в София – очевидно обаче това не е така", коментира лаконично Стоянова.

Нейни колеги, живеещи в германската столица обясниха пред Свободна Европа, че обичайният момент за релокация на кореспонденти в Берлин е лятото, а скоростното й "отзоваване", което се случва без предупреждение на професионалните среди, както е прието, се приема за странно и повдига редица въпроси.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG