Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Оставаме!" ГЕРБ и патриотите казаха, че ще управляват до края на мандата и отложиха оставките


След срещата на управляващата коалиция премиерът Бойко Борисов определи варианта за служебен кабинет и предсрочни избори като абсурд. Ремонтът на кабинета се отлага.
След срещата на управляващата коалиция премиерът Бойко Борисов определи варианта за служебен кабинет и предсрочни избори като абсурд. Ремонтът на кабинета се отлага.

Управляващата коалиция остава до края на мандата, парламентарните избори ще са през пролетта на следващата година, заяви председателят на НФСБ Валери Симеонов след заседание на управляващата коалиция в четвъртък.

То беше свикано, след като в сряда премиерът Бойко Борисов поиска оставките на министрите на финансите Владислав Горанов, на икономиката Емил Караниколов и на вътрешните работи Младен Маринов.

Оставките ще се обсъждат следващата седмица, след като Народното събрание гласува по внесеното в сряда от БСП искане за вот на недоверие към правителството заради корупцията.

През 2017 г., когато се обсъждаше съставянето на коалиционното правителство, "патриотите" поставиха условие кабинетът да изкара пълния си мандат. Повод за това бяха предходните решения на Борисов, който на два пъти прекрати мандата на ръководените от него правителства.

“Основната ни цел сега е преодоляване на вота на недоверие в парламента. Промени в кабинета ще има след това”, добави в четвъртък Симеонов, който е и зам.-председател на Народното събрание.

Симеонов заяви, че решението за отлагането на министерските оставки е взето единодушно от всички представители на коалицията, включително от ГЕРБ. Премиерът Бойко Борисов добави, че трите министерски оставки са депозирани при него, както и че Горанов, Караниколов и Маринов са присъствали на заседанието на коалиционния съвет.

“Действително имат голяма подкрепа и всеки един от тях е свършил значими за държавата неща.... И всичко това, с много добре подбрана тактика в обществото, се привързват към Делян Пеевски и ДПС. С, разбира се, много любезното съдействие на хора от т. н. "градска десница", които - от вчерашните есемеси и разговори, които прочетохме - се управляват през Фейсбук", заяви Борисов, говорейки за поисканите от него оставки.

Той нарече “абсурд” перспективата за съставянето на служебно правителсто, защото “на този президент незрял или как го нарекоха - "фигурант", на който Шиши му реди кабинета ... но нямаше протест. Христо Иванов не излезе да каже: "Кой е Шиши и как нареди на Радев служебното правителство", а излезе и сочи моите министри, които са постигнали безкрайно добри резултати".

Името Шиши за първи път се използва от премиера.

Борисов разкритикува Христо Иванов от “Да, България”, който акостира миналата седмица на плажа в “Росенец” не е изискал документите на “Лукойл”, докато е бил министър на правосъдието в предишното му правителство.

"Защо не внесе този въпрос на оперативно заседание на МС. Защо не поиска от колегата си - икономически или финансов министър, да ти ги даде... Тази евтина политика, която се прави в момента.... и затова се съгласих с колегите да мобилизираме партиите в коалицията за преодоляване на вота”, каза премиерът.

Според него Иванов “върши черната работа на БСП и ДПС, за да могат да съборят ГЕРБ и "Обединени патриоти", за да дойдат БСП и ДПС”.

Бойко Борисов определи като “изсмукани от пръстите” мотивите на БСП за поискания вот на недоверие към кабинета му.

"Предстоят обаче много тежки месеци", подчерта Борисов и изтъкна нарастващия брой на починалите от коронавируса, докато у нас все още някои хора отричат, че има пандемия:

"Идват много тежки времена и това е единственото, което обясних на колегите, че сега едни хора са недоволни от едно, други - от друго, но като гледам лицата на протеста, познавам ги всичките. Не си представям и държавата се управлява от такива хора. Тя ще катастрофира мигновено, убеден съм! Защото те са управлявали, ние сме ги видели какво могат.

Ноември, декември, януари и февруари ще бъде и тежка икономическа и социална криза и не е по силите на една партия или една коалиция да преведе държавата през това бурно море. Трябва консолидация на цялата нация. Разделени ние в тази криза - повярвайте, ще падат правителства!”.

Реакцията на Радев

Президентът Румен Радев коментира в Пловдив, където беше в четвъртък, че протестите ще продължат, защото не са политически, а морални: "Българите са на улицата и никакви прегрупирания вътре в кабинета не могат да го спасят и да върнат доверието към него", каза той.

Президентът добави, че главният прокурор Иван Гешев е пропуснал много възможности да разкрие огромни злоупотреби на властта и олигархията, като вместо това е избрал да ги брани.

По повод твърденията, че Делян Пеевски е имал отношение към подбора на членовете на служебното му правителство Румен Радев заяви:

"Аз нито познавам този Шиши, нито Доган, нито Божков и т. н., но друг е давал, в случая премиерът, огромни обществени поръчки за милиарди тъкмо на Шиши. Друг е пушил пури, друг е раздавал банки, не моето правителство."

Президентът каза, че "който е имал вземане даване с целия този кръг, сега ще трябва да си носи последствията."

Гражданските протести с искане за оставка на кабинета и на главния прокурор Иван Гешев започнаха преди седмица, след като миналият вторник няколко представители на "Демократична Бълагрия" опитаха да акостират с надуваема лодка край плаж "Росенец", за да покажат, че достъпът до мястото е ограничен заради непосредствената му близост с лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Опитът им беше осуетен от служители на НСО.

Президентът Румен Радев призова и Ахмед Доган, и Делян Пеевски повече да не се пазят от НСО. Ден по-късно прокурори и въоръжени полицаи влязоха за обиск в сградата на президентството. Радев се присъедини към протестите и поиска оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG