Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП внесе вот срещу кабинета на Борисов. Нинова призова социалистите да се включат в протестите


Корнелия Нинова
Корнелия Нинова

Парламентарната група на "БСП за България" внесе в деловодството на парламента в сряда пети вот на недоверие към кабинета "Борисов 3". За втори път темата е "корупция".

"Поне от 4 години в този мандат на парламента сме говорили, показвали и доказвали корупционните схеми на правителството и модела на управление - олигархично-мафиотски", обясни председателката на партията Корнелия Нинова.

Тя призова членовете и симпатизантите на левицата да подкрепят и да се включат в протестите в цялата страна, които продължават вече шест дни.

Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова заяви, че "няма притеснения, че искането за вот на недоверие ще мине".

"Дори Европейската комисия призна нашите успехи в борбата с корупцията", каза Дариткова в Народното събрание. Тя посочи, че мониторингът, чрез който ЕС наблюдава правосъдните реформи, борбата с корупцията и организираната престъпност наблюдава България е отпаднал. Това беше отречено от Европейската комисия, която във вторник заяви, че механизмът е в сила и наблюдението продължава.

За внасяне на вот на недоверие са необходими 48 подписа, а социалистите разполагат със 79 депутати. За да бъде успешен вотът ще бъдат необходими 121 гласа. Това ще бъде петият вот на недоверие срещу правителството, който левицата внася. Предишните бяха за управлението на водите заради кризата в Перник, за провал в здравеопазването, както и на темите корупция и национална сигурност, които бяха неуспешни.

Междувременно лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев допусна, че вотът на недоверие за корупция, който БСП внесе, може и да мине.

"Всичко се случва понякога за първи път", каза пред Нова телевизия лидерът на ПЕС.

По думите му все още не е ясна позицията на ДПС и на Веселин Марешки. Според него има три варианта за развитие на ситуацията:

"Експертен кабинет, но той няма капацитет. Другият вариант е избори. Третият вариант е управляващите да карат на инат до редовни избори".

Станишев смята, че БСП не се съсредоточава върху политиките си, а се занимава с вътрешни разправии.

През есента социалистите ще избират нов председател на партията в първи в историята преки избори.

Протестите с искане за оставка на кабинета и на галвния прокурор започнаха, след като миналия вторник няколко представители на "Демократична Бълагрия" опитаха да акостират с надуваема лодка край плаж "Росенец", за да покажат, че достъпът до мястото е ограничен заради непосредствената му близост с лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Опитът им беше осуетен от служители на НСО.

Президентът Румен Радев призова и Ахмед Доган, и Делян Пеевски повече да не се пазят от НСО. Ден по-късно прокурори и въоръжени полицаи влязоха за обиск в сградата на президентството.Радев се присъедини към протестите и поиска оставките на премиера Бойко Борисов и на галвния прокурор Иван Гешев.

В събота протестно масово плажуване на плаж "Росенец" беше спряно от полицията, защото на мястото по-рано бяха отишли симпатизанти на ДПС. Протестиращите стигнаха до плажа в следобедните часове и след намесата на кмета на Бургас.

"ГЕРБ счупиха държавата. Всеки ден оставане на власт е пагубен за България. Единственият начин това да спре е оставка на правителството. И градеж, отново, от умни, знаещи, можещи и честни хора", коментира при внасянето на вота на недоверие председателката на левицата Корнелия Нинова.

БСП иска и оставката на главния прокурор Иван Гешев заради "грубото, с въоръжени представители на органите на властта, нахлуване в президентската институция".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG