Връзки за достъпност

Извънредни новини

В опит за разграничаване от ДПС: Бойко Борисов поиска оставките на трима министри


Бойко Борисов
Бойко Борисов

Министър-председателят Бойко Борисов поиска оставките на министъра на финансите Владислав Горанов, на министъра на вътрешните работи Младен Маринов и на министъра на икономиката Емил Караниколов, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет в сряда вечер.

Тримата министри са декларирали пред премиера готовността си да подадат оставки още в четвъртък.

Решението е било взето след среща с областните координатори на ГЕРБ, информираха от централата на партията. По време на заседанието координаторите са поискали от Борисов тримата министри да бъдат освободени с мотива "да се опровергаят внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски", се казва в съобщение на ГЕРБ.

В София и в други градове вече от седмица се провеждат протести с искане за оставка на цялото правителство и на главния прокурор Иван Гешев.

Оставката на министъра на вътрешните работи беше посикана от протестиращите след случаите на насилие от страна на полицаи по време на протестите в София миналата седмица. По-късно същото искане отправиха и от извънпарламентарната "Демократична Бълагрия" с мотива, че МВР е обслужило интересите на ДПС по време на протеста край плаж "Росенец" в събота.

Името на министър Владислав Горанов попадна в публикуваните от хазартния бос Васил Божков SMS-и. Божков, срещу когото има повдигнати 18 обвинения, публикува във "Фейсбук" съобщения, които си е разменял с финансовия министър Горанов през 2018 г. и януари 2020 г. От тях става ясно, че двамата редовно са общували.

Напрежението около ръководеното от Караниколов икономическо министерство се засили, след като подопечната на ведомството Българска банка за развитие отпусна кредит от 75 млн. лв. на колекторско дружество с оборот от едва 2000 лв., а общественото недоволство накара премиера Бойко Борисов да поиска отстраняването на ръководството на банката. Караниколов придружаваше и частна доставка до Обединените арабски емирства, след което България получи медицински консумативи, оказали се по-късно от части от сушени фурми.

От ГЕРБ заявяват, че партията оценява високо приноса на финансовия министър Владислав Горанов за приемането на България в чакалнята на еврозоната и водената политика на финансова стабилност.

"По време на срещата беше дадена и висока оценка и за вътрешния министър Младен Маринов, под чието ръководство МВР отбеляза добри резултати в борбата с контрабандата, битовата престъпност и трафика и търговията на наркотици. Беше оценен и приносът на икономическия министър Емил Караниколов за увеличението на чуждестранните инвестиции в България", информират от централата на ГЕРБ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG