Връзки за достъпност

Извънредни новини

Български превозвачи протестираха в Брюксел


Стотици български превозвачи протестираха днес в Брюксел, предаде бТВ. Те оспорват реформата на европейските транспортни правила, известни като пакета „Мобилност“ – 1. Недоволството е породено от три нови разпоредби, според които камионите ще бъдат длъжни да се връщат на всеки 4 седмици до държавата по произход, водачите няма да могат да прекарват 45 часовата си почивка в кабината на камионите, а шофьорите няма да фигурират в общата наредба за командироване на работници в чужбина.

Част от шофьорите пътуваха до Брюксел с чартърни полети, откъдето бяха извозени до центъра на града. На площад „Шуман“ в белгийската столица ги очакваха други техни колеги, заедно с камионите си. Оттам протестиращите се насочиха пеша към площад „Люксембург“ до сградата на Европейската комисия, като носеха трикольори и бяха облечени в жълти жилетки. Към тях се присъединиха и техни колеги от Румъния и Полша.

Протестът беше подкрепен от български евродепутати, както и от транспортния министър Росен Желязков, пристигнал в Брюксел специално по този повод.

XS
SM
MD
LG