Връзки за достъпност

Извънредни новини

Валери Симеонов е убеден, че Русия стои зад отравянето на Гебрев


Съпредседателят на „Обединени патриоти“ и бивш вицепремиер Валери Симеонов е убеден, че Русия стои зад отравянето на оръжейния производител Емилиян Гебрев през 2015 г., тъй като той е изместил руските доставчици на боеприпаси на няколко места в света.

„Няма никакво съмнение, че той е бил отровен от държавата, която има интерес“, заяви лидерът на НФСБ в интервю за БНТ.

Симеонов свърза случая и с желанието на Гебрев да придобие оръжейното дружество „Дунарит“, което бизнесменът изразил публично преди да бъде отровен. Версия, която главният прокурор Сотир Цацаров индиректно отхвърли, защото сделката за русенската компания става факт след атаката срещу Гебрев.

„Направен е опит да бъде приватизиран „Дунарит” със съдействието на Цветан Василев. След като не е било реализирано желанието на Василев да прехвърли „Дунарит” в руски ръце, е последвало отравянето”, коментира Симеонов.

Той разбрал за случая от самия Гебрев, след като бизнесменът го потърсил през 2017 г. във връзка с повдигнатото му обвинение като лидер на организирана престъпна група и блокирана пратка с боеприпаси за Индия на пристанище Бургас. Симеонов обаче не потърсил съдействието на службите след този разговор, защото няколко дни по-късно Гебрев се срещнал с премиера Бойко Борисов.

XS
SM
MD
LG