Връзки за достъпност

Извънредни новини

ВАС: Валери Симеонов не е дискриминирал ромите с „озверели човекоподобни“.


Върховният административен съд отмени глобата, наложена на лидера на НФСБ от Комисията за защита от дискриминация.
Върховният административен съд отмени глобата, наложена на лидера на НФСБ от Комисията за защита от дискриминация.

Бившият вицепремиер и съпредседател на „Обединени патриоти“ Валери Симеонов не е дискриминирал ромската общност с изказването си, че част от ромите са се превърнали в „нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни“.

Това реши Върховния административен съд (ВАС), който отмени първоначално наложената на Симеонов глоба от 1000 лева, съобщи сайтът „Лекс“.

Изказването на Симеонов датира от 2014 г. То беше последвано от жалба в Комисията за защита от дискриминацията, подадена от Асен Асенов. Според жалбата лидерът на НФСБ е дискриминирал цялата ромска общност и лично Асенов като неин представител. КЗД наложи глоба на Симеонов. Решението беше потвърдено от Административен съд-Бургас.

Делото стигна до ВАС, който отмени и двете решения - на КЗД и на съда. Съдиите решиха, че в конкретния случай целта на Валери Симеонов не е била да засегне достойнството на Асен Асенов.

„Законодателят не цели санкционни последици спрямо (...) изявления (...), които по своя характер са абстрактни, и са насочени към неопределен кръг субекти, включително когато тези субекти са част от определена раса, пол, група по интереси, религиозна, етническа или друг вид социална общност“, пише в решението на ВАС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG