Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев поиска България да не следва европейския курс към подкрепа за Гуайдо


България да не следва курса на големите страни членки на Европейския съюз (ЕС), които в понеделник изразиха подкрепа за временния лидер на Венецуела Хуан Гуайдо, обявил се за наследник на президента Николас Мадуро.

За това призова държавният глава Румен Радев, уточнявайки, че позицията му не означава, че заема страна в спора, а „става дума за върховенство на международното право и за твърдото убеждение, че неговото нарушаване няма как да доведе до позитивни резултати“.

„В политически план трябваше да научим урока, че ултиматумите винаги прекъсват каналите за комуникация и блокират възможностите за преговори. Както в много случаи с други държави през последните десетилетия, нараства рискът да бъде провокирано насилие и вътрешен конфликт, които задълго да дестабилизират държавата и региона и да донесат страдания на народа на Венецуела“, написа Радев в профила си във Фейсбук.

По-рано през деня редица големи европейски страни подкрепиха Гуайдо в намерението му да предизвика предсрочни президентски избори. Сред тях бяха Германия, Франция, Испания, Великобритания, Холандия, Белгия, Австрия, Португалия, Швеция, Дания, Полша, Латвия, Финлания, Украйна и други.

Легитимността на Гуайдо бе призната и от много латиноамерикански държави, като Бразилия, Аржентина, Чили, Колумбия, Панама, Парагвай и Хондурас. САЩ, Канада и Израел също подкрепиха курса към избори във Венецуела.

В отговор на международния натиск Мадуро заплаши с гражданска война, отхвърляйки категорично ултиматума на ЕС за провеждане на предсрочни президентски избори. Той е подкрепян от Русия, Китай, Иран, Турция, Куба и Боливия, припомня БТА.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG