Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Дженерал електрик" предлага да оборудва АЕЦ "Белене"


Теменужка Петкова в интервю пред БТА
Теменужка Петкова в интервю пред БТА

В края на декември американската компания "Дженерал електрик" писмено е заявила намерение да участва като инженер и доставчик на оборудване за АЕЦ "Белене". Това заяви в интервю пред БТА министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

За проекта "Белене" са водени разговори още с китайската държавна ядрена корпорация CNNC и корейската хидро-атомна енергийна компания. Интерес е заявила и френската "Фраматом".

"Това е добър и ясен знак, че към този проект има интерес при условията, които са определени", заяви Петкова. "Разбира се, ще се види дали този интерес е реален, след финала на процедурата за избор на стратегически инвеститор", добави още тя. От интервюто става ясно, че процедурата ще започне в началото на февруари.

Теменужка Петкова заяви още, че либерализацията на енергийния пазар в България ще може да се случи най-рано между 2022 и 2024 г. "България може би е една от последните държави-членки на ЕС, която не е либерализирала напълно своя електроенергиен пазар", заяви тя и допълни, че процесът обикновено отнема между 3 и 5 години.

XS
SM
MD
LG