Връзки за достъпност

Извънредни новини

Голготата на жените в началото на 20 век

Как в началото на 20 век жените си проправят път в един свят, подвластен на патриархални догми.

Годината е 1893. Историческото събитие се случва чак на другия край на света - в Нова Зеландия. За първи път, откакто съществуват племенни съюзи, сдружения, организирани общества и избирателни системи, жените получават право да гласуват.
В различните краища на света това се случва по различно време. Преди 100 години суфражетки изиграват решаваща роля за правото на британските жени да участват в изборния процес. Саудитска Арабия, например, разрешава този проблем век по-късно - през 2011 година. У нас жените придобиват равни избирателни права през 1944 година. Още в началото на 20 век почвата за това е подготвяна от редица женски организации и движения. Изкуството също задава тона на промяната.
Вижте нашия подбор на женски портрети от 30-те и началото на 40-те години. Те са част от изложба на Софийската градска художествена галерия (СГХГ), достъпна до 10 февруари. Куратори са Неда Живкова и Любен Домозетски.

16x9 Image

Ивайло Везенков

Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG