Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕК ще критикува България за продажбата на гражданство


Европейската комисия (ЕК) ще излезе с предупреждение към България, Кипър и Малта за съществуване на порочни практики при продажбата на гражданство на чужденци. Това съобщи Ройтерс, като се позова на предварителен доклад на ЕК, подготвен за публикуване в сряда.

Докладът описва „схеми“ за закупуването на европейско гражданство, които позволяват на престъпни групи от държави извън ЕС да „проникнат“ в икономиките на страните членки. Комисията се опасява, че подобни групи повишават риска за развитие на прането на пари, корупцията и укриването на данъци.

От документа става ясно още, че трите държави не успяват да упражнят достатъчен контрол при установяването на произхода на парите на кандидатите за гражданство. Те са намерили и начин да заобиколят изискването на ЕС за „ефективно“ пребиваване в държавата преди получаването на гражданство.

България, Кипър и Малта са единствените държави членки на общността, в които съществуват програми за продажба на гражданство. Двадесет държави членки продават разрешителни за пребиваване. Според доклада цената на разрешителните варира между 15 хиляди евро в Хърватия и 5 милиона евро в Люксембург и Словакия.

Португалия също попада в списъка с критикувани държави, заради липсата на проверки за произхода на богатство на чужденци, които получават право на пребиваване в страната.

Европейската комисия ще създаде експертна група, която до края на годината ще състави списък с препоръки за противодействие на държавите, пише още в доклада.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG