Връзки за достъпност

Извънредни новини

Изборът на партньор за АЕЦ „Белене“ тръгва през февруари


Процедурата по избор на потенциален инвеститор за проекта АЕЦ „Белене“ ще започне през февруари. АФП
Процедурата по избор на потенциален инвеститор за проекта АЕЦ „Белене“ ще започне през февруари. АФП

Процедурата по избор на потенциален инвеститор за проекта АЕЦ „Белене“ ще започне през следващия месец. Това стана ясно в понеделник от думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от БНТ.

Целта на процедурата е да се намери партньор, който да поеме финансирането на спрения през 2012 година строеж.

До момента не е ясно каква част ще бъде запазена за Националната електрическа компания (НЕК). Заявените очаквания, които да компенсират направените досега инвестиции, разходите по лицензирането на проекта и терена, върху който има изградена частична инфсратруктура, са за 35 на сто.

Министър Петкова отново посочи, че има интерес към проекта и предстои да се види реален ли е той. Досега четири компании, сред които Китайската национална ядрена корпорация и Корейската хидроатомна енергийна корпорация са заявили намерения да участват в проекта, припомни тя. За пръв път тя уточни, че някои от потенциалните кандидати имат интерес да участват в проекта само с доставка на част от оборудването. Такъв е интересът на „Фраматом", както и на "Дженерал Електрик".

От руската "Росатом", чиято дъщерна компания “Атомстройекспорт" (АСЕ) е изпълнител на проекта, досега не са отговаряли директно на въпроса дали искат да станат акционери в АЕЦ "Белене".

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG