Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бира на покрива. Как Америка въведе сухия режим преди 100 години


Трима души изхвърлят алкохол. Пощенска марка, отпечатана в САЩ по време на сухия режим.
Трима души изхвърлят алкохол. Пощенска марка, отпечатана в САЩ по време на сухия режим.

В края на 19 век в САЩ религиозни моралисти обявяват война на алкохола. Те вярват, че прекалената консумация на алкохол предизвиква болести, домашно насилие и дори политическа корупция. Стига се до това, че през януари 1919 г. американският Конгрес приема закон, който забранява произвеждането, продажбата и транспортирането на спиртни напитки.

100 години от въвеждането на сухия режим в САЩ
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

Сухият режим обхваща големите градове по-късно. Ню Йорк е един от последните, които ратифицират 18-ата поправка. Жителите на града обаче постоянно нарушават забраната. Самият кмет дава указания как да се произвежда домашно вино. Аптекарите започват да предписват уиски за главоболие и грип. Свещениците вдигат наздравици „за вярата“, а равините на Ню Йорк получават право на 30 литра кошер вино на година и броят на вярващите юдеи бързо нараства.

Аптекарите предписват уиски за главоболие и грип.

Повече от 100 000 нелегални бара отварят през първите няколко години на сухия режим. Това са така наречените „Speak easy“ заведения, където почти не се чува музика, светлината е приглушена и се говори тихо. Входовете им често са скрити в тъмни улички. В случай, че се появи полиция, клиентите могат да избягат през врати, водещи към покриви или мазета.

Преди забраната 75 % от бюджета на Ню Йорк идва от данъци върху алкохола. След приемането на поправката обаче, тези пари започват да отиват при контрабандисти. Така някои хора забогатяват от търговия с нелегален алкохол. Освен местни мафиоти като Лъки Лучано, който държи контрола над целия Източен бряг, канадски гангстери също започват да изкарват много пари от контрабанда.

Недоволството на хората се увеличава и през 1932 г. нюйоркчани излизат на така наречения „Протест на бирата“. Тълпи от хора с плакати „Искаме бира“ настояват да се върне легалният статут на алкохола. Според историци много от хората, които първоначално подкрепят въвеждането на сухия режим, променят мнението си десетилетие по-късно и помагат забраната да се премахне.

Забраната да се танцува в баровете е премахната чак през 2017 г.

Социалният експеримент със сухия режим е неуспешен. Религиозните моралистки са заменени от новите жени на Ню Йорк - феминистките, които протестират, пушат и пият. Интересен факт е обаче, че Ню Йорк се отказва напълно от 18-ата поправка на конституцията чак през 2017 г. чрез премахването на така наречения „Закон за кабарето“. Оказва се, че забраната да се танцува в нощни барове е просъществувала почти цял век в града, известен с това, че не спи.

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG