Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кабинетът ще преговаря със САЩ за изтребители F-16


Предложената цена за изтребителите F-16 Block 70 надвишава предвидения таван с 300 млн. лева, но се очаква да падне по време на преговорите.
Предложената цена за изтребителите F-16 Block 70 надвишава предвидения таван с 300 млн. лева, но се очаква да падне по време на преговорите.

Народното събрание възложи на Министерския съвет да преговаря с правителството на САЩ за придобиване на изтребители F-16. Решението беше подкрепено от 130 депутати от ГЕРБ, ДПС и ВМРО. Гласовете против бяха 84 – 14 от членовете на управляващата коалиция НФСБ и „Атака“, 66 от БСП и четири от „Воля“.

Освен започването на преговори със САЩ, кабинетът ще трябва да изготви проект за договор, който може да се отклонява от досегашните изисквания, а именно предвидения таван от 1.8 млрд. лева с ДДС. Във вторник министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че офертата на САЩ надвишава тавана с по-малко от 300 млн. лева, но смята, че цената ще спадне при преговорите.

„Обединени патриоти“ бяха разединени по темата. Причина за позицията на НФСБ е начинът, по който е протекла процедурата, заяви председателят на партията Валери Симеонов. Той предложи организиране на нов конкурс. Председателят на парламентарната група на „Атака“ Волен Сидеров каза, че правителството на САЩ използва от години четири военни бази у нас безплатно и затова може да ни даде изтребителите безвъзмездно.

Предложението мина с гласовете на ДПС.

От БСП предвиждат, че сумата още догодина може да скочи над 2 млрд. лв. „Воля“ пък ще инициира референдум целесъобразен ли е този харч, обяви лидерът на партията Веселин Марешки.

Посолството на САЩ разпространи изявление, в което приветства решението за начало на преговорите за придобиване на нови самолети F-16 Block 70 от Локхийд Мартин.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG