Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кандидат за президент на Украйна с бизнес интереси в Русия


Актьорът Володимир Зеленски.
Актьорът Володимир Зеленски.

Актьорът Володимир Зеленски, който ще се кандидатира за президент на Украйна, призна че има търговски интереси в Русия.

В интервю пред „Украинская правда“ от 20 януари Зеленски потвърди новината, изнесена от „Свободна Европа“ два дни по-рано, че той е съсобственик в регистрирано в Кипър дружество на име „Green Family LTD“, което притежава руската филмова компания „Grin Films“.

„Нашето дружество притежава акции от тази компания. Това е вярно“, каза Зеленски.

Актьорът твърди, че няма директна връзка с „Grin Films“ и че не е имал роля в успешното кандидатстване на компанията за грантово финансиране от страна на руското Министерство на културата. Той добави, че не е работил в Русия откато през 2014 г. Москва анексира Крим, но все пак призна, че компанията му е получавала възнаграждения от филмови проекти и след това.

Зеленский обяви, че ще се освободи от бизнеса си „в близко бъдеще“.

Изборите за президент на Украйна ще се проведат на 31 март 2019 г.

Настоящият президент Петро Порошенко е силно критикуван от опозицията в Украйна заради подозрения в бизнес обвързаности с Русия. През септември Порошенко заяви, че пристанището, което е притежавал на полуостров Крим, е иззето от руските власти и вече не е негово. Той твърди, че е затворил и шоколадовата си фабрика в руския град Липецк след встъпването си в президентска длъжност през 2014 г.

Порошенко все още не е обявил официално, че ще търси втори мандат като президент. Очакванията са това да се случи в следващите седмици.

Основен опонент на Порошенко се очаква да бъде бившият министър-председател на Украйна Юлия Тимошенко. Скорошно социологическо проучване показа 12.7 процента подкрепа за нея. През декември 40-годишният Володимир Зеленски изненадващо се озова на второ място в проучванията с 9 процента, оставяйки след себе си Порошенко с 8.6 процента.

XS
SM
MD
LG