Връзки за достъпност

Извънредни новини

КЗК отново отложи решението за сделката между ЧЕЗ и „Инерком“


Чешката енергийна компания, „Инерком“ може да се превърне в монополист, ако й се разреши да придобие българския бизнес на ЧЕЗ, заяви първоначално КЗК.
Чешката енергийна компания, „Инерком“ може да се превърне в монополист, ако й се разреши да придобие българския бизнес на ЧЕЗ, заяви първоначално КЗК.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отново отложи решението си по искането на "Инерком" за придобиването на българския бизнес на ЧЕЗ. Това става ясно от решение, публикувано на 27 декември.

Антимонополният орган няма да разгледа искането до окончателното приключване на делото във Върховния административен съд, образувано след жалби от фирмата на Гинка Върбакова и ЧЕЗ срещу предишния отказ на КЗК да разреши сделката. Първото заседание по делото ще се проведе на 14 май тази година.

Мотивът за първия отказ на КЗК бе, че след придобиване на българския бизнес на чешката енергийна компания, „Инерком“ ще има господстващо положение на пазара на електрическа енергия от фотоволтаични централи. През август обаче Гинка Върбакова излезе от управата на дружествата собственици на соларните паркове. Във второто си уведомление, което КЗК отказва да разгледа, „Инерком“ съобщава за промяната в обстоятелствата.

Междувременно от ЧЕЗ обявиха, че водят паралелни преговори с индийската компания India Power Corporation Ltd (IPCL). В същото време от "Инерком" смятат, че имат валиден договор с CEZ, и твърдят, че "полагат всички необходими усилия за изпълнение на отлагателните условия", а именно получаване на регулаторно разрешение за сделката.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG