Връзки за достъпност

Извънредни новини

Павел Адамович. Убийството на либерала


Кметът на Гданск Павел Адамович по време на предизборен митинг. Ройтерс

„Сбогом, Павел. Ще ми липсваш“ – такова кратко съобщение помести в своя профил в Туитър бившият полски президент Лех Валенса, малко след като в понеделник стана ясно, че кметът на Гданск Павел Адамович не се е преборил за живота си. Той бе наръган няколко пъти в областта на сърцето от 27-годишен мъж, който го нападна по време на откриване на благотворителен концент.

Адамович е мразен от крайнодесните кръгове в Полша.

​Според очевидци нападателят е извикал, че "незаконно" е бил осъден на затвор през 2013 година и сега отмъщава за преживените изтезания. Причината да нападне точно Адамович, е че присъдата и изтезанията са се случили, докато на власт в Полша е била настоящата опозиционна партия „Гражданска платформа“. Павел Адамович е член на партията в продължение на 15 години, но през 2015 г. напуска политическата формация.

Покойният кмет на Гданск е мразен от крайнодесните кръгове в страната си, тъй като в публичните си изяви той често защитава различни маргинализирани групи: мигранти, бежанци и ЛГБТИ общността.

Адамович е избран за първи път за кмет на родния си Гданск през 1998 г. Последният му мандат започна миналата година, а на изборите той се яви като независим кандидат.

В "Солидарност" по времето на комунизма, в гей прайда днес.

​По образование юрист, Адамович започва публичните си изяви още през 1988 година като организатор на Стачния комитет в полските събития от същата и следващата година. Две години по-късно той е избран за общински съветник в Гданск. Впоследствие председателства съвета.

Адамович има редица награди, сред които и "Златен кръст", който му е връчен от папа Йоан Павел II. През 2014 г. са отличени и заслугите му към полската демокрация с отличието „Кръст на свободата и солидарността“.

През миналата година Адамович участва в четвъртия в Гданск гей прайд. Това му решение е широко критикувано от крайнодесните поляци. Същата година Адамович защити местната еврейска общност, след като прозорците на градската синагога бяха разбити. В поредица свои изяви той остро осъди вандализма, заради което също си навлече порция гняв.

Най-ново видео

"Водна криза" в Турция
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00
XS
SM
MD
LG