Връзки за достъпност

Извънредни новини

Павел Адамович. Убийството на либерала


Кметът на Гданск Павел Адамович по време на предизборен митинг. Ройтерс
Кметът на Гданск Павел Адамович по време на предизборен митинг. Ройтерс

„Сбогом, Павел. Ще ми липсваш“ – такова кратко съобщение помести в своя профил в Туитър бившият полски президент Лех Валенса, малко след като в понеделник стана ясно, че кметът на Гданск Павел Адамович не се е преборил за живота си. Той бе наръган няколко пъти в областта на сърцето от 27-годишен мъж, който го нападна по време на откриване на благотворителен концент.

Адамович е мразен от крайнодесните кръгове в Полша.

​Според очевидци нападателят е извикал, че "незаконно" е бил осъден на затвор през 2013 година и сега отмъщава за преживените изтезания. Причината да нападне точно Адамович, е че присъдата и изтезанията са се случили, докато на власт в Полша е била настоящата опозиционна партия „Гражданска платформа“. Павел Адамович е член на партията в продължение на 15 години, но през 2015 г. напуска политическата формация.

Покойният кмет на Гданск е мразен от крайнодесните кръгове в страната си, тъй като в публичните си изяви той често защитава различни маргинализирани групи: мигранти, бежанци и ЛГБТИ общността.

Адамович е избран за първи път за кмет на родния си Гданск през 1998 г. Последният му мандат започна миналата година, а на изборите той се яви като независим кандидат.

В "Солидарност" по времето на комунизма, в гей прайда днес.

​По образование юрист, Адамович започва публичните си изяви още през 1988 година като организатор на Стачния комитет в полските събития от същата и следващата година. Две години по-късно той е избран за общински съветник в Гданск. Впоследствие председателства съвета.

Адамович има редица награди, сред които и "Златен кръст", който му е връчен от папа Йоан Павел II. През 2014 г. са отличени и заслугите му към полската демокрация с отличието „Кръст на свободата и солидарността“.

През миналата година Адамович участва в четвъртия в Гданск гей прайд. Това му решение е широко критикувано от крайнодесните поляци. Същата година Адамович защити местната еврейска общност, след като прозорците на градската синагога бяха разбити. В поредица свои изяви той остро осъди вандализма, заради което също си навлече порция гняв.

XS
SM
MD
LG