Връзки за достъпност

Извънредни новини

Медицинската сестра Нася Ненова осъди мъчителите си от Либия


Нася Ненова е най-младата от медиците, прекарали девет години в либийски затвори.
Нася Ненова е най-младата от медиците, прекарали девет години в либийски затвори.

Медицинската сестра Нася Ненова, получила смъртна присъда в Либия при т. нар. „СПИН процес“, осъди деветима от изтезавалите я разследващи. Служителите на Главно следствено управление на Джамахирията бяха осъдени на първа инстанция в Софийския градски съд (СГС) да платят над 500 000 лева обезщетение. Това стана 12 години след края на делото в Бенгази.

Българските медицински сестри и палестинският лекар Ашраф ал-Хаджудж бяха арестувани в Триполи през 1999 г. Заедно с д-р Здравко Георгиев те бяха признати за виновни за заразяването на над 400 либийски деца с ХИВ и осъдени на смърт. По-късно присъдите бяха заменени с доживотен затвор и бе разрешено те да бъдат излежани в България. След пристигането им в София медиците бяха помилвани от президента Георги Първанов.

В продължение на девет години медицинските сестри и двамата лекари бяха лишени от свобода без влязъл в сила съдебен акт, се посочва в иска на Ненова до българския съд. Медиците бяха осъдени след самопризнания, изтръгнати чрез мъчения. Именно служителите, изтезавали Ненова, бяха осъдени в СГС.

Нася Ненова е първата от петте медицински сестри, успяла да осъди разследващите от Либия. Други две от делата – по исковете на Кристияна Вълчева и на Валентина Сиропуло, бяха прекратени от СГС. Производствата по исковете на Снежана Димитрова и на Валя Червеняшка все още са висящи.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG