Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нарушения и „грешки“ спират строежите на „Арапя“ и Алепу, но само временно


Строежът на Шофьорския плаж край Алепу
Строежът на Шофьорския плаж край Алепу

Според директора на строителния контрол за плажа „Корал“ все още е в сила забрана за строежи, въпреки че съдът одобри мащабен проект за ваканционно селище

Множество нарушения и „грешки“ е установила проверката на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) при строежите край къмпинг „Арапя“ и местността Алепу, които предизвикаха обществено недоволство през последната седмица. Въпреки това строителните дейности засега са преустановени само временно.

Липсват разрешение за строежа, който се изгражда на мястото на изсечената край „Арапя“ гора, както и становище на екоинспекцията в Бургас, което да регламентира колко точно дървета е трябвало да бъдат премахнати, стана ясно от думите на директора на ДНСК Иван Несторов пред бТВ.

Вторият документ е от съществено значение, тъй като издаденото през 2007 г. строително разрешение е предвиждало изграждането само на една сграда, а не на 23 къщички, както предвижда настоящият проект.

Несторов определи като „грешка“, че главният архитект на Созопол е допуснал укрепването на свлачището край Алепу да бъде извършено паралелно със строителството на курортно селище на легендарния Шофьорски плаж. Затова и ДНСК е издала предписание до кмета на Созопол Панайот Рейзи да спре строежа, докато не бъде укрепено крайбрежието.

„Става дума за обекти, чието изграждане е започнало в отклонение на определени текстове на Закона за устройство на територията, за които няма или има частично налична техническа документация“, коментира Несторов.

Така той опроверга твърдението на дружеството, изграждащо проекта край Алепу, че строителството е „законно и след като са изпълнени всички необходими процедури съгласно екологичното и строителното законодателство, както и в съответствие с най-добрата строителна практика“.

Директорът на ДНСК все пак уточни, че не можело да се говори за „безспорно незаконно строителство“, защото и при двата обекта е налице разрешение на строеж и частична проектна документация.

Той обаче влезе в противоречие с решението на Върховния административен съд (ВАС) от 10 януари, с което бе одобрен проектът за ваканционно селище в местността около плажа „Корал“ край Лозенец.

Според Несторов там все още е в сила заповед на министъра на околната среда и водите от 2014 г., която забранява строителството във всички имоти около плажа. Магистратите обаче не намериха причини да попречат на инвестиционните намерения.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG