Връзки за достъпност

Извънредни новини

Николай Банев е подготвял партия от килията, твърди прокуратурата


Prison Behind Bars Hands
Prison Behind Bars Hands

Обвиняемият бизнесмен Николай Банев е използвал скрит телефон в килията си, за да подготви създаването на евразийска народна партия в България, обяви в понеделник заместник-главният прокурор Иван Гешев пред бТВ.

В замяна руски лобисти е трябвало да съдействат на него и семейството му за получаване на политическо убежище. Планът на Банев е включвал още „хибридна война“ и „медийна атака“ срещу прокуратурата, отбеляза Гешев, като се позова на извършена експертиза на телефон, открит в килията на бизнесмена. Според разследващите устройството е било внесено в кутия от сок.

„Това за мен не очертава един морален човек. Може да прозвучи силно, но за мен това е предателство срещу собствената държава. Обещавана му е адвокатска защита от руски адвокати пред европейския съд, медийна кампания в Русия в защита на неговото репресиране, обсъжда се организиране на хибридна война в негова защита, включително и медийна атака срещу прокуратурата, включително се споменава името на конкретен български журналист, който да я започне“, заяви заместник-главният прокурор, без да споменава конкретни имена.

Николай Банев и съпругата му Евгения бяха екстрадирани в края на миналата година от Франция по искане на българската прокуратура. Те са обвинени в сформиране на престъпна група, чрез която са били изпрани над един милиард лева, присвоени са били близо 85 млн. лева и са били укривани данъци.

Според предварителните данни от разследването, значителните суми са присвоявани от приватизираните предприятия „Полимери“, „Елма“, „Химически завод „Панайот Волов“ и „Топлофикация Казанлък“.

Държавното обвинение твърди, че от „Полимери“ са били присвоени над 1.5 млн. лева, завод „Елма“ е бил нарязан на скрап и източен, а заводът в Костенец е бил продаден на КТБ. Източването е ставало, като всички пари по договори на дружествата са се превеждали по сметки на Баневи.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG