Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът в Лондон отхвърли споразумението за Брекзит


Британският парламент отхвърли споразумението за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз, съобщиха световните агенции. Против сделката, договорена между правителството на Тереза Мей и Брюксел, гласуваха 432 депутати. Подкрепиха я 202.

Освен опозицията, 118 депутати от Консервативната партия, както и коалиционният й партньор северноирландската Демократична юнионистка партия не подкрепиха споразумението, уреждащо плавно излизане от общността.

Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин заяви, че е внесъл вот на недоверие срещу правителството на Тереза Мей, който ще бъде гласуван в сряда. Местни медии определиха резултатите от вота като най-тежкото поражение на британско правителство в историята.

Великобритания трябва да излезе от ЕС на 29 март 2019 г. Ако Лондон и Брюксел не сключат споразумение дотогава, ще последва т. нар. твърд Брекзит, който е сериозен риск за бизнеса и гражданите в цялата общност. Възможно е обаче правителството да поиска удължаване на срока за преговорите, за което е необходимо единодушното съгласие на останалите 27 страни в ЕС. Лондон може също едностранно да оттегли молбата си за напускане или да проведе нов референдум за британското членство в Съюза.

Споразумението, отхвърлено във вторник, предвиждаше плавно излизане на Обединеното кралство от ЕС. До края на 2020 г. Лондон щеше да остане част от общия пазар и митническия съюз и щеше да продължи с вноските си в бюджета на ЕС. По време на прехода трябваше да бъдат договорени бъдещите отношения между Брюксел и Лондон.

XS
SM
MD
LG