Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителството иска да преговаря със САЩ за изтребители F-16


Полски изтребители F-16 по време на учение в Староконстантинив, Западна Украйна, през октомври 2018 г.
Полски изтребители F-16 по време на учение в Староконстантинив, Западна Украйна, през октомври 2018 г.

Кабинетът ще поиска Народното събрание да го упълномощи да преговаря със САЩ за придобиване на изтребители F-16. Това съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов след заседанието на правителството в сряда. Той добави, че Министерският съвет е приел договорът да може да се отклони от изискването цената да е до 1,8 млрд. лева с ДДС.

По-рано от Белия дом заявиха, че са готови да отговорят на българските изисквания.

„Съединените щати остават ангажирани да работят заедно с българското правителство по определяне на окончателните параметри на потенциална продажба на F-16, така че да отговарят на бюджетните и оперативни изисквания, като едновременно с това предлагат отлични оперативни възможности“, пише в изявление на Белия дом, разпространено от американското посолство в България.

В неделя президентът Румен Радев заяви, че предложението да се започнат преговори със САЩ е „троен удар по България“. Министърът на отбраната отговори, че става дума за започване на преговори, в които цената може да бъде свалена, а не за сключване на договор. Той добави, че в американското предложение е включено цялото оборудване, докато другите оферти изискват част от техниката да се купи от трета страна.

XS
SM
MD
LG