Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин: Решението на Косово да създаде своя армия е провокация


Руският президент Путин получи от сръбския си колега Вучич шарпланинска овчарка. АФП
Руският президент Путин получи от сръбския си колега Вучич шарпланинска овчарка. АФП

Руският президент Владимир Путин определи решението на Косово да създаде своя армия като провокация. По време на съвместна пресконференция със сръбския си колега Александър Вучич в Белград той изрази опасения, че Прищина ще дестабилизира региона.

„Властите в Косово предприеха серия от провокативни стъпки напоследък и така създадоха огромно напрежение. Имам предвид на първо място решението за съдаване на косовска армия“, заяви Путин, цитиран от балканската служба на Радио Свободна Европа.

На 14 декември парламентът в Косово гласува за превръщане на Косовските сили за сигурност в национална армия от 5000 войници и по-модерно въоръжение. Белград и повечето етнически сърби в Косово се обявиха срещу решението с аргумента, че то нарушава резолюции на ООН и може да бъде използвано срещу сръбското малцинство. САЩ обявиха, че подкрепят създаването на косовска армия, а НАТО заяви, че решението не е взето в точния момент.

По време на посещението на руския президент Владимир Путин в Белград бе подписано транспортно споразумение за 230 милиона евро, което предвижда строителство на диспечерски център за управление на движението на влакове и съвместно обслужване на железопътната инфраструктура на Сърбия. Освен това стана ясно, че Русия е готова да увеличи обемите на доставките на газ за Сърбия.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG