Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руска адвокатка е обвинена във възпрепятстване на правосъдието в САЩ


Руската адвокатка Наталия Веселницкая по време на интервю през ноември 2016 г.
Руската адвокатка Наталия Веселницкая по време на интервю през ноември 2016 г.

Руската адвокатка Наталия Веселницкая, която е в центъра на разследването за руска намеса в американските избори през 2016 г., е обвинена във възпрепятстване на правосъдието по дело за пране на пари. Това обяви днес прокуратурата в Манхатън, цитирана от Ройтерс.

Според обвинителния акт юристката е дала неверни показания по делото, приключило с извънсъдебно споразумение. Тя е представлявала руската компания „Привезън холдингс“ (Prevezon Holdings Ltd), която през 2017 г. се е съгласила да плати близо 6 млн. долара, за да бъде оттеглено обвинение за изпиране на 230 милиона долара укрити данъци. Веселницкая е предала на съда фалшифицирани документи и е работила в сътрудничество с високопоставен руски прокурор, става ясно от изявление на прокуратурата в Манхатън.

Адвокатката е ключова фигура в разследването за намеса на Русия в американските президентски избори през 2016 г. По време на кампанията тя се е срещнала със сина на президента Доналд Тръмп, със съпруга на дъщеря му и с ръководителя на предизборната му кампания. Веселницкая отрича да е представялава руските власти по време на разговорите и твърди, че на срещата е обсъждан законът „Магнитски“, който налага финансови санкции на руски граждани, участвали в корупционни схеми или нарушили човешки права.

XS
SM
MD
LG