Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ може да наложат санкции на компаниите в „Северен поток-2“


Вашингтон може да наложи санкции на европейските компании в проекта за газопровод „Северен поток-2“. Това става ясно от писмено предупреждение, отправено от посланика на САЩ в Германия към германските компании, цитирано от АФП.

Подобни мерки са предвидени в Закона за противодействие на враговете на Америка чрез санкции, приет през 2017 г. и насочен срещу Иран, Северна Корея и Русия.

Писмото "не цели да бъде възприето като заплаха, а като ясно послание за американската политика", изтъкна говорителят на посолството на САЩ в Берлин.

Газопроводът „Северен поток-2“ за доставка на руски газ в Германия трябва да мине през Балтийско море, и така да заобикали Украйна. Предвижда се той да мине през териториалните води на пет страни - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. Освен руския гигант „Газпром“, в проекта участват и няколко европейски компании: германските „Винтерсхал“ (Wintershall) и „Унипер“ (Uniper), британско-холандската „Шел“ (Shell), френската „Анжи“ (Engie) и австрийската „О Ем Ви“ (OMV).

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG