Връзки за достъпност

Извънредни новини

Седмицата на числото 10


Седмицата изглеждаше като... числото десет. Всъщност, не просто тази седмица, а последните няколко години минават под знака на десетката. Помните, вероятно, как инициалите „ДП“ бяха намерени в тефтерчето на бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. И макар тези инициали да звучаха съвсем като „Делян Пеевски“, те бяха рязко преправени на числото 10. Сега пък, пет години по-късно, в скандалното дело срещу бившата кметица на Младост Десислава Иванчева десетката отново изплува. Заместничката на Иванчева Биляна Петрова припомни случая, в който цял клас последва преподавателката си. От училище в Младост учителката беше сменила работата си, премествайки се в центъра на столицата.

Петрова е казала „не искам децата в центъра“, но й приписали изказването „не искам 10 процента“.

Когато подслушвали Иванчева и Петрова, службите решили, че Петрова не изговаря думата „центъра“, а „10 процента“. Според Петрова, тя самата е казала „не искам децата в центъра“, а й приписали изказването „не искам 10 процента“. Което ме навежда на мисълта, че след като е останал без тефтерче, Филип Златанов може да е започнал работа като стенограф към спецпрокуратурата.

Вторник. Кой сега е нетърпим?

За кого се сещате, ако чуете, че някой е станал много нагъл, че това не може да продължава повече, и че търпението на обществото се изчерпва? Ако първата ви асоциация са политици, депутати, вицепремиери, значи бъркате. Според министъра на отбраната Красимир Каракачанов, става дума за цигани: „Парадоксално е, че циганите в България станаха изключително нагли вече. (...) Това не може да продължава повече. Търпимостта на българското общество се изчерпи.“

По-парадоксално е, че ако заменим „циганите“ с почти всяка една политическа длъжност у нас, изреченията биха звучали вярно. А най-парадоксално е, че въпросният инцидент, в който двама роми пребиха командос в село Войводиново, стана повод за събаряне на незаконни постройки. Тези постройки са си незаконни и са си там от години. През цялото време са били пред погледа на ВМРО, чийто лидер се сети за тях от един побой. Въпреки че между побоя и незаконното строителство общо няма. Съвсем като по учебник. Е, кой сега е нетърпим?

Сряда. Дългият път към луната.

​Оказа се, че най-нетърпим в цялата държава е вече бившият шеф на Пътната агенция Светослав Глосов. Докато китайците кацнаха на луната, а БиБиСи съобщи за радиосигнал от друга галактика, нашата държава още не може да въведе електронни винетки. Разбира се, шефът на АПИ първоначално не видя вина в себе си, а от думите му ставаше ясно, че не иска да напусне поста си. Той обаче добави, че е готов да подаде оставка, ако премиерът му я поиска. Без вина виновен, един вид. Ами... Два дни по-късно премиерът я поиска. И Глосов се сети, че отговорността е затова да се поема, а не да се избягва: „Считам, че трябва да се поеме повече отговорност, отколкото в началото на седмицата беше поета. Така че депозирах своята оставка, която беше приета.“

Китайците още са си на луната, ние работеща тол система още си нямаме.

Петък. Ноу-хау за Десетката.

Имаме си обаче нов политически сезон. От гледна точка на народонаселението новият политически сезон е по-готин от тол системата, защото поне е смешно. И как да не е смешно, когато тъкмо Волен Сидеров призове да преодолеем васалното, че и комплексарското поведение: „Ще се повишават възможностите за икономическо развитие на България, ако преодолеем васалното, махленското, провинциалното, комплексарското поведение“.

ДПС търсят нов модел на управление, сякаш те самите не контролират настоящия.

Комедията продължава: ДПС търсят нов модел на управление, сякаш те самите не контролират настоящия. Мустафа Карадайъ се обяви за “търсене на диалог и консенсус, и разбира се, нов модел на управление.“

Единственото ноу-хау, което Движението може да въведе е оня с десетката да стане и формално премиер. Иначе цялата останала власт те си имат и сега.

Понеделник. Бегом на село!

Междувременно, изобретателен син на майка България призова с писмо във Фейсбук всичките ни сънародници зад граница да разпродадат имуществото си. Крайната цел на тази търговия е да се върнат и очевидно да бъдат заточени в китно родно село. Така щели да са полезни на страната си. С какво точно – не стана ясно. Важното е, че трябва да са си тук, а не да странстват при „джендърите“. За да сме сигурни, че завърналите се ще бъдат изцерени от западни упадъчни влияния, на летището в София се очаква да бъдат посрещнати със специален ритуал.

Поради липса на водоем, ще се пръскаме с ледена, но все пак светена вода. Така като се замисля, ей това е най-краткият път десетката да стане премиер.

Facebook форум

Най-ново видео

"Водна криза" в Турция
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00
XS
SM
MD
LG