Връзки за достъпност

Извънредни новини

Системата срещу Бойко Атанасов: когато дори и детето ти е незаконно следено


От 2016 г. насам следователят Бойко Атанасов е в открит конфликт с главния прокурор Сотир Цацаров, когото обвинява, че отказва да разследва очевидни данни за престъпления на прокуратурата и службите

Възможно ли е службите незаконно да наблюдават, подслушват и проследяват малолетното дете на магистрат, който дори не е заподозрян в престъпление? Ако да, може ли това да става с разрешението на съда? В България се оказва напълно възможно.

Това разбира преди дни небезизвестният столичен следовател Бойко Атанасов, който от 2016 г. води битка с нежеланието на прокуратурата да разследва безспорните доказателства за незаконни специални разузнавателни средства (СРС), използвани спрямо него от МВР.

Историята отначало

„Спрямо Вас са прилагани неправомерно СРС, изразяващо се в: липса на данни в искането, сочещи за съпричастност към разследваните престъпления; даване на разрешение за използване на СРС от некомпетентен орган, в нарушение на правилата за подсъдността – вместо от председателя или оправомощен зам.-председател на Софийския градски съд, от председателя на Софийския окръжен съд.“

Нито една институция не реагира

Това констатира Националното бюро за контрол на СРС през април 2016 г. Проверката е извършена по молба на самия Атанасов и резултатите от нея са изпратени официално на главния прокурор Сотир Цацаров, Висшия съдебен съвет (ВСС) и правосъдния министър.

Реакция няма и до днес, въпреки че Бойко Атанасов на свой ред подава сигнали по случая до всички институции, компетентни да разследват незаконното използване на СРС. Накрая е принуден да заведе гражданско дело срещу МВР по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), което предстои да бъде разгледано от Софийския градски съд (СГС).

Именно във връзка с делото СГС изисква разрешението на окръжния съд Атанасов и семейството му да бъдат поставени под тоталния контрол на службите и го декласифицира на 15 януари. Така следователят разбира, че в продължение на два месеца през 2011 г. е подслушвана и проследявана дори дъщеря му. Въпреки че тогава тя е на едва шест години.

Бойко Атанасов разказва за незаконното подслушване на семейството му
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00

Незаконните СРС спрямо Атанасов и семейството му са прилагани от бившата Специализирана дирекция „Оперативни технически операции“ в МВР, която впоследствие бе прехвърлена в създадената от кабинета „Орешарски“ Държавна агенция за технически операции (ДАТО).

Няма повод за СРС, няма и доказателства

Вътрешното министерство не съхранява никакви материали, които би трябвало да са събрани в периода на наблюдение, подслушване и проследяване на следователя и близките му през 2011 г. Това става ясно от официално становище на МВР в отговор на запитване на градския съд по делото, заведено от Атанасов.

Подслушвали са го без да е ясно защо и без да е ясно какво са открили

Тоест, засега е безспорно ясно, че той и семейството му незаконно са били поставени под контрола на службите, което не е довело до събирането на никакви доказателства за престъпление, извършено от следователя. Въпреки това през 2013 г. Атанасов научава от тогавашния градски прокурор Николай Кокинов, че има план за ареста му, но такъв така и не е осъществен. Вместо това Атанасов е притискан да бъде назначен за ръководител на сектор в столичното следствие, което той отказва, за да не бъде принуждаван да изпълнява поръчки.

През следващите години той неведнъж обвиняваше ръководството на прокуратурата, че ползва столичното следствие като „шпицкоманда“. През февруари 2016 г. той разкри пред сайта „Биволъ”, че „шпицкомандата на Цацаров“ се състои от 6-7 следователи, „на които се дават всички дела, които са свързани с икономическа и политическа корупция, престъпления, извършени от служители на МВР, членове на Министерски съвет, депутати“. По думите му тогава тези дела не се решават според вътрешните убеждения на следователите, а по волята на главния прокурор Сотир Цацаров.

Атанасов заяви пред Свободна Европа, че цялата тази „специална селекция“ от разследващи магистрати сега е прехвърлена в специализираната прокуратура, на която управляващите дадоха всички правомощия да разследва представителите на трите власти у нас. Но очевидно никой не иска да се занимава с данните за незаконно подслушване на магистрати, политици и бизнесмени.

Бойко Атанасов коментира дейността на главния прокурор Сотир Цацаров
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

Атанасов срещу Гешев

Междувременно срещу Бойко Атанасов бяха образувани няколко дисциплинарни производства във ВСС. Макар кадровиците в съдебната власт така и да не обявиха мотивите си за проверките срещу следователя, публична тайна е, че част от тях са заради публичните му изказвания срещу заместника на главния прокурор Иван Гешев.

В началото на февруари миналата година Атанасов сам разкри пред телевизия „BiT“, че е обект на натиск заради разкритията му, че Гешев е сключил „срамно споразумение“ по делото за крупни данъчни измами, станало известно с името на МВР акцията „Недосегаемите“.

Следователят бе работил по разследването, образувано още през 2010 г., като по думите му е ставало въпрос за данъчни престъпления за стотици милиони и групата се е признала за виновна. Впоследствие обаче Иван Гешев, който по онова време още бе в Софийската градска прокуратура, е сключил „тайно споразумение“ с част от членовете на бандата, така че да получат условни присъди.

В тази връзка Атанасов подава и сигнал до Върховната касационна прокуратура през ноември 2017 г. Разследване не е образувано, но пък срещу подателя на сигнала са образувани множество проверки, за които той твърди, че са разпоредени лично от Цацаров.

Показателно в случая е обстоятелството, че срещу Атанасов и до днес няма дело за набеждаване, каквато е трайната практика на прокуратурата при подаване на неверни сигнали до нея. Вместо това той е подложен на институционален натиск.

Сигнали до ВСС, ЕК и президента

Заради мълчаливия отказ на прокуратурата да разследва сигналите на Атанасов, на 6 февруари той информира за пореден път ВСС, Европейската комисия и президентството за случая.

И предлага срещу главния прокурор да бъде отворена процедура за отстраняването му от длъжност за „системно неизпълнение на служебните му задължения“. Копия от последните му сигнали по случая са внесени още в Инспектората към ВСС, министъра на правосъдието Цецка Цачева и Върховната касационна прокуратура. От държавното обвинение обаче все така запазват мълчание по случая.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG