Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът одобри проект за ваканционен комплекс на плажа „Корал“


Върховният административен съд (ВАС) е разрешил застрояването на местността около плажа „Корал“, известен като последното диво място за къмпингуване близо до село Лозенец. Магистратите са одобрили на 10 януари проект за изграждането на ваканционен комплекс „Корал Резидънс“ на компанията „Прайм Пропърти Б“, съобщава местният сайт tsarevo.info.

С решението си върховните съдии Светлана Йонкова, Таня Радкова и Анелия Ананиева отхвърлят жалба на екоинспекцията в Бургас, която бе спряла проекта заради липса на оценка на въздействието на околната среда (ОВОС) и оценка за съвместимост по Закона за биологичното разнообразие.

ВАС се мотивира, че местността около плажа „Корал“ е урбанизирана още през 2006 г. и оттогава действа подробен устройствен план. Добавя и, че плажът не попада в защитена територия, заради което не са необходими екооценки, а и по делото липсват данни за наличието на дюни.

Върховните съдии се позовават и на Общия устройствен план на Царево, който обаче бе спран още през 2014 г. със заповед на тогавашния министър на околната среда и водите Искра Михайлова, а новият план все още не е получил одобрение.

Това е поредният случай през последните седмици, в който плажни ивици се оказват обект на силен инвеститорски интерес. Преди дни ВАС одобри ново строителство и в Синеморец, а междувременно такава дейност започна на къмпингите „Градина“, „Смокиня“ и „Арапя“, както и на емблематичния шофьорски плаж край Алепу.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG