Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът отхвърли и на втора инстанция претенциите на МК за ремонта на Ларгото


Софийският апелативен съд (САС) отхвърли претенциите на Министерството на културата (МК) за неустойка заради забавения ремонт на Ларгото в София, съобщиха от съда в четвъртък.

Втората инстанция изцяло потвърждава решението на Софийския градски съд (СГС) по казуса. Както е известно, според магистратите ведомството няма основания да иска неустойка от изпълнителя на проекта „Антична Сердика“, тъй като забавянето на ремонта се дължи на обективни причини и не е по вина на дружеството.

Освен това министерството е приело работата по двата етапа за приключена по различно време, а според договора изпълнителят дължи неустойка, ако забави проекта в цялост. Решението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

Случаят придоби широка известност покрай аудио записите, разпространени от депутатката от БСП Елена Йончева, които по думите ѝ уличават културния министър Боил Банов в опит да съдейства на „Антична Сердика“ да си спести неустойка по проекта в размер на около 700 000 лева.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG