Връзки за достъпност

Извънредни новини

Фейсбук изтри стотици свързани с Русия акаунти заради дезинформация


Зад едната мрежа стои руската държавна агенция „Спутник“, съобщава америкаският технологичен гигант.
Зад едната мрежа стои руската държавна агенция „Спутник“, съобщава америкаският технологичен гигант.

Стотици свързани с Русия страници, групи и профили са премахнати от Фейсбук и Инстаграм заради разпространяване на дезинформация, съобщи радио „Свобода“.

Те са част от две отделни дезинформационни мрежи в страните от бившия Източен блок, заяви директорът по политиката на киберсигурност на Фейсбук Натаниел Глейчър. Едната е била активна в страни от Централна и Източна Европа, а другата – конкретно в Украйна.

По-голямата мрежа е свързана с руската държавна агенция „Спутник“. Тя е координирала общо 289 страници и 75 акаунта в платформата и е била следвана от около 790 000 потребители. Всяка от страниците се е представяла за независима медия. От „Спутник“ коментираха пред руската държавна РИА Новости, че решението на американския технологичен гигант е „политически мотивирано“ и „граничи с цензура“.

Втората мрежа е по-малка (107 страници, групи и акаунти във Фейсбук и 41 акаунта в Инстаграм) и е действала основно в Украйна. Хората, които стоят зад нея, са се представяли като украинци и са публикували по теми, които вълнуват местната аудитория.

XS
SM
MD
LG