Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хюман райтс уоч: България депортира насилствено търсещи убежище


Иракчани, търсещи убежище, на границата между България и Турция през 2015 г.
Иракчани, търсещи убежище, на границата между България и Турция през 2015 г.

България е сред страните, които депортират „в някои случаи насилствено“ хора, търсещи убежище, в страни извън Европейския съюз. Това е едно от заключенията в публикувания в четвъртък годишен доклад на правозащитната организация Хюман райтс уоч.

Освен това страната е спомената в главата „Дискриминация и нетолерантност“ заради отказа да бъде ратифицирана Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулската конвенция. Управляващите в България сезираха Конституционния съд, който определи текста на конвенцията за противоречащ на основния закон.

В раздела „Върховенство на закона“ се споменава убийството на българската журналистка Виктория Маринова, което „повдига въпроси за защитата на свободата на медиите“. Според българските власти телевизионната водеща не е убита заради професията си. Няколко дни след престъплението беше арестуван заподозрян.

Сред общите заключения на доклада е, че расте съпротивата срещу режими, ограничаващи човешките права. Като пример е посочена Армения, където масови протести принудиха дългогодишните управляващи да свикат нови избори и да признаят победата на опозиционера Никол Пашинян. Припомня се и натискът, който ООН оказва върху режими, нарушаващи човешките права, като Мианмар, Саудитска Арабия и Венецуела.

В Турция и Египет обаче репресиите срещу опозиционери и журналисти продължават въпреки международния натиск, отчита докладът.

XS
SM
MD
LG