Връзки за достъпност

Извънредни новини

България смята случая със задържания либийски танкер за частно-правен


България разглежда случая със задържания либийски танкер „Бадр“ на пристанище Бургас като елемент от частно-правните взаимоотношения. Това заяви пред БНТ във вторник министърът на транспорта Росен Желязков. Корабът вече плава под панамски флаг и е извън териториалните води на България.

През ноември 2017 г. танкерът е задържан от българските власти по искане на частната фирма „Булгаргеомин Лтд.“ ДЗЗД заради спор с компанията собственик – либийската държавна General National Maritime Transport Company (GNMTC). В края на декември 2018 г. собствеността на кораба е сменена и той получава разрешение от Изпълнителна агенция „Морска администрация“ да отплава под панамски флаг.

„В крайна сметка се стига до това, че българската компания е упражнила морската ипотека, която документите сочат, че е учредена в Гърция“, заяви министър Желязков. Пред журналисти от сайта „Биволъ“ нотариусът, за когото се твърди, че е изповядал сделката - Йоана Андреадаки - казва, че не е вписвала такава ипотека и е подала жалба в гръцката прокуратура за фалшифициране на нейния подпис и печат. „Булгаргеомин Лтд.“ отрича твърденията й в официална позиция.

В свое решение от 21 декември 2018 г. Бургаският Окръжен съд е обявил за незаконни действията на частния съдебен изпълнител по продажбата на либийския танкер. Друго решение на Върховния административен съд (ВАС) от 2 януари 2019 пък обяви за незаконен ареста на танкера от „Морска администрация“. МВР проверява случая.

По информация на либийски медии до всички пристанища в страната е изпратена заповед да задържат всички български кораби в либийски води като отговор на задържането на „Бадр“.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG