Връзки за достъпност

Извънредни новини

Управление с любезното съдействие на БСП и ДПС


Гласуване в българския парламент
Гласуване в българския парламент

Без гласовете на БСП и ДПС управляващото мнозинство в парламента не може да съществува, защото коалицията между ГЕРБ и "Обединени патриоти" не успява да събере необходимите гласове за независимо управление в обичаен работен ден на Народното събрание. Това показва справка за работата на Народното събрание за последния работен месец от миналата година, с която „Свободна Европа“ разполага.

От нея ясно се вижда, че в периода между 21 ноември и 21 декември мнозинството... няма мнозинство. Става ясно и друго: управляващи, на практика, изглеждат всички партии, представени в този състав на парламента.

Рекордният брой депутати в пленарна зала, които ГЕРБ и "Обединени патриоти" (ОП) могат да осигурят е 111. Ако трябваше да разчитат на собствените си сили, управляващите от ГЕРБ и патриотите нямаше да успеят да проведат нито едно заседание на парламента, защото нямат кворум от 121 души, които са необходими за началото на работата на Народното събрание.

Частичното признание на Сидеров

За ситуацията проговори миналата седмица пред БНР лидерът на "Атака" и един от съпредседателите на т.нар. патриотична коалиция Волен Сидеров. По думите му „от доста време групата на патриотите не решава кворума“. "Господин Цветанов си прави кворума с ДПС и "Воля", това е известно на всички депутати"​, допълни той.

Проверка показва, че признанието на Сидеров е близо до истината, но тя съвсем не е цялата. За да осигурят нужното мнозинство ГЕРБ и ОП ежедневно прибягват до услугите на „Воля“ и двамата независими депутати, но дори и с тези гласове не успяват да достигнат минимума за начало на работа на НС. В регистрациите се включват и ДПС, но понякога и техните гласове не са достатъчни. Така в картината на „управляващите“ се включва и БСП в ролята на „златен пръст“ при регистрацията в началото на пленарните дни – нещо, което Сидеров спести.

Един съвсем (не)случаен месец

За да провери думите му „Свободна Европа“ направи преглед на първоначалните регистрации за цял месец работа на парламента. Срокът, който беше подбран, не е случаен.

В края на октомври и началото на ноември миналата година ДПС и БСП последователно обявиха, че ще бойкотират работата на НС и няма да се регистрират. Причината беше исканата оставка на вече бившия вицепремиер Валери Симеонов (НФСБ), която стана повод за настояване „цялото правителство да си ходи“. След като на 16 ноември той напусна поста си, от БСП обявиха, че ще продължат бойкота на работата на НС, защото „осигуряването на мнозинство за работа е задължение на управляващите“. В същото време другата опозиционна партия ДПС не оповести, че ще преустанови „натиска върху мнозинството с демократични инструменти“, както бе аноснирала седмици по-рано.

Нито социалистите, нито ДПС бяха обявили, че ще облекчават управляващите, които с мъка и с активната подкрепа от страна на "Воля" и независимите депутати, успяваха да съберат необходимия кворум от 121 души.

След утихването на скандала "Валери Симеонов" се оказа, че въпреки опозиционните изяви и на Нинова, и на Карадайъ, те на практика осигуряват съществуването му.

Още в първото заседание на парламента след депозираната оставка на Сименов (21 ноември) ГЕРБ и "Обединени патриоти" не успяват да съберат кворум. И получават подкрепа от страна на БСП и ДПС, за да успее работата на народните избраници да започне. И ако приемем, че социалистите и движението в този ден са се регистрирали, за да осигурят заседание, в което да бъде гласувана оставката Симеонов (тя е гласувана именно на 21 ноември – бел.авт.), то напълно необясним остава следващият месец, в който ГЕРБ и ОП не успяват да съберат кворум без чужда помощ нито веднъж.

Когато мнозинсвото никога няма мнозинство

Ден след гласуването на оставката на Симеонов – 22 ноември, БСП и ДПС наистина не се регистрират при началото на работния ден. Ето защо управляващите са в пълна мобилизация, която води до 111 гласа. С десет по-малко от необходимите за начало на работата на парламента. На помощ се притичват "Воля" и независимите народни представители. Хората на Марешки „дават“ 8 гласа, които с двамата независими стават точно 10.

Ден по-късно, на 23 ноември управляващите успяват да съберат 108 души в зала, а с шестима от "Воля" и двама независими бройката на депутатите в зала става 116 души. БСП не се регистрира, но ДПС "дава" 10 гласа и така благодарение на движението заседанието започва.

В следващия работен ден за НС (27 ноември) социалистите вече са забравили, че бойкотират парламентарните заседания. Така БСП подпомагат управляващите с 49 гласа. ГЕРБ и ОП успяват да съберат едва 82-ма души, а с любезната подкрепа на "Воля" и независимите бройката стига до 91, които са с 30 по-малко от необходимия кворум. Когато БСП помага за началото на работния ден, ДПС не се регистрират.

На 28 ноември мнозинството успява да събере едва 70 души. Получава традиционната подкрепа от "Воля" и независимите депутати, но общата им бройка е 78 избраници в залата. На помощ се притичват ДПС и БСП – със съответните 14 и 32-ма народни представители.

Сходна е ситуацията на 29 ноември, когато управляващите имат 82-ма души в зала, които с групата на Марешки и независимите стават 90. БСП помага с 29, а ДПС със седем. Същото се случва и ден по-късно: ГЕРБ и ОП имат общо 70 човека на работа. Воля им дава 6 гласа, един независим и останалите необходими за начало на работния ден идват от БСП (43) и ДПС (10).

Златният палец на БСП

През следващата пленарна седмица управляващата коалиция събира максимално 106 от „своите“. Това се случва на 5 декември. На 6 и 7 декември представителите на ГЕРБ и ОП са съответно 101 и 79. Нито "Воля", нито независимите могат да им помогнат за достигане на заветната бройка от 121 души на работа. Затова на помощ се притичват ДПС, които помагат за кворума цяла седмица. БСП не се регистрират два дни (5 и 6 декември).

Любопитен е последният ден от работната седмица (7-ми декември), когато мнозинството, заедно и с "Воля" и ДПС едва успява да достигне 106 души. Тогава БСП, които иначе според решение на Изпълнителното им бюро, няма да помагат за събиране на кворум, „дават“ 20 души и така заседанието започва.

Следващата пленарна седмица от декември започва на 12-ти, с 94

​депутати от ГЕРБ и ОП. Любезното съдействие на "Воля" и един независим помага за събирането на още 7 гласа.​Липсващите 20 се набавят от ДПС и БСП, както следва – движението 19, БСП "дава" решаващия последен депутат.​​

На 13 декември ГЕРБ и ОП (104), заедно с "Воля" (6) и независими двама събира 112 души, ДПС им "дава" точно 9 гласа, за да стигнат до 121 и затова БСП няма нужда да се регистрира и социалистите не поставят картите за регистрация на пултовете.

Както се вижда, всичко е изчислено до последния глас. На 14 декември управляващите имат 98 човека в зала, получават още 6 от Марешки, двама независими и 16 души от ДПС, с които кворумът е нагласен.

На 19 декември БСП и ДПС додават на управляващите 19 гласа общо. А ден по-късно работата на парламента започва благодарение само на ДПС, чиито 18 народни представители правят нужния кворум.

Един прелюбопитен ден

Последният ден преди депутатската ваканция пък е особено интересен.

На 21 декември парламентът гласува промените в бюрото за контрол на СРС-та. Тогава мнозинството при началото на заседанието се състои от ГЕРБ и ДПС, подпомагани от "Воля" и независимите. БСП и... коалиционният партньор на ГЕРБ – "Обединени патриоти", бойкотират началото. Но партиите на Борисов и Карадайъ се справят с „предизвикателството“. Най-вероятно отговорът на този въпрос се крие зад останалия в сянка скандал вътре в коалицията, при който т.нар. патриоти настояваха председател на бюрото за контрол на подслушаванията на бъде тяхната номинация - Огнян Стоичков, но ГЕРБ подкрепиха кандидата на "Воля" – Пламен Иванов.

Именно това гласуване обяснява непрестанната подкрепа, която ГЕРБ получаваха по това време от формацията на Марешки.

Бонус

По същото време, в края на месец декември пък почетният председател на ДПС Ахмед Доган произнесе традиционната си „коледна реч“, в която заключи, че „няма нужда от предсрочни избори“, а от съставянето на програмен кабинет в рамките на настоящия парламент. Разбира се, видимо е, че от тази реч нямаше никаква необходимост, защото един особен компонент на програмния кабинет е наличен много по-отдавна – мнозинството в Народното събрание се състои от всички...

Управление с любезното съдействие на БСП и ДПС
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG