Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин преди посещението в Белград: Западът дестабилизира Балканите


Руският държавен глава определя разширяването на НАТО като остатък от Студената война.
Руският държавен глава определя разширяването на НАТО като остатък от Студената война.

САЩ и някои други западни държави дестабилизират Балканския полуостров като налагат доминиращата си роля в региона. Това заяви в интервю за сръбските издания „Политика“ и „Вечерни новости“ руският президент Владимир Путин. Интервютата, цитирани от балканското бюро на радио „Свободна Европа“, са качени на сайта на Кремъл.

„Когато става въпрос за ситуацията на Балканите, политиката на Съединените щати и някои други западни нации, насочена към налагане на тяхната доминираща роля, остава сериозен дестабилизиращ фактор“, казва Путин, цитиран от сръбските медии.

Той е цитиран да казва също, че „Черна гора е завлечена в НАТО“. „Ето защо страната преминава сега през период на политическа нестабилност.“ Руският държавен глава определя експанзията на НАТО като остатък от Студената война.

Владимир Путин ще се срещне със сръбския си колега Александър Вучич на 17 януари. През последните седмици в Сърбия се провеждат масови протести срещу политиката на президента. Москва, на свой ред, е обвинявана, че стои зад неуспешния опит за преврат в Черна гора през 2016 г. Смята се, че свързани с Кремъл организации стоят зад организирането на протести срещу договора между Македония и Гърция за промяна на името на бившата югославска република, който трябва да й проправи път към членство в НАТО и ЕС.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG