Връзки за достъпност

Извънредни новини

„ЦУМ-гейт“ – какво се случи?


След срещата си със Сотир Цацаров в ЦУМ Сашо Дончев разказа, че целта на разговора е била главният прокурор да му потърси обяснение за публикациите в изданието му, както и да разбере дали той стои зад извънпарламентарната партия „Да, България“ и критичната тогава към властта телевизия BiT.

Цацаров отговори с официално контратвърдение, че всъщност инициативата за срещата дошла от Дончев в опит да накара ръководителя на държавното обвинение „да упражни влияние върху наблюдаващите прокурори при работата им по текуща проверка с предмет дейността на независим регулатор, по повод доставка и продажба на природен газ“.

Висшият съдебен съвет (ВСС) категорично отказа да изясни дали случаят представлява нарушение на етичните стандарти за поведение, към които главният прокурор е длъжен да се придържа като магистрат. Инспекторатът към съвета пък направи някаква проверка, завършила с формалното заключение, че проблем няма, защото макар срещата в ЦУМ да е доказан факт, не е ясно какво точно са си говорили участниците в нея.

На този фон премиерът Бойко Борисов защити тезата на Цацаров, че става въпрос за „сценарий“, инспириран от „малки политически партии и фракции“ – „кърлежи”, а президентът Румен Радев се дистанцира, отказвайки да бъде „арбитър в ситуация, където дори фактите са противоречиви“.

XS
SM
MD
LG