Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мишкин и Чепига със забрана да влизат в ЕС заради Скрипал


Александър Мишкин и Анатолий Чепига отричат да работят за ГУГЩ.
Александър Мишкин и Анатолий Чепига отричат да работят за ГУГЩ.

Външните министри на страните от Европейския съюз наложиха санкции на нападателите на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, съобщава радио „Свобода“. Двамата бяха отровени с нервнопаралитичното вещество новичок в Солсбъри, Обединеното кралство.

За нападението са заподозрени двама руски граждани - Александър Мишкин и Анатолий Чепига, представящи се с имената Александър Петров и Руслан Боширов. Според британските власти те са агенти на Главното разузнавателно управление (ГРУ), преименувано наскоро в Главно управление на Генералния щаб (ГУГЩ) на Руската федерация.

За същото престъпление са санкционирани и началникът на ГУГЩ вицеадмирал Игор Костюков и заместникът му.

Европейският съюз наложи санкции и на петима сирийски граждани и една сирийска фирма заради нападенията с химическо оръжие в град Гута. За първи път Съветът на ЕС налага наказания за употреба на химическо оръжие. На санкционираните е забранено да влизат на територията на ЕС, а активите им в европейски банки са замразени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG