Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лаура Кьовеши е сред петимата кандидати за главен прокурор на ЕС


Лаура Кьовеши е сред петимата кандидати за европейски главен прокурор
Лаура Кьовеши е сред петимата кандидати за европейски главен прокурор

Лаура Кьовеши е попаднала в краткия списък с потенциални кандидати за бъдещ главен прокурор на Европа, предаде румънската редакция на „Свободна Европа“. Тя бе главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията от 2013 до 2018 г., когато бе отстранена по искане на управляващите.

Крайният срок за подаването на кандидатури изтече на 14 декември миналата година. Източник на „Свободна Европа“ от Брюксел, заяви, че от първоначалните 30 кандидати са останали само петима. Освен Кьовеши е имало и други две кандидатури от Румъния, но те са били отхвърлени.

Процедурата се ръководи от 12 души

Процедурата по селекцията на европейски главен прокурор е такава, в която няма значение държавата на произход на кандидата. Тя се ръководи единствено и само от комитет от 12 членове (бивши представители на различни институции като Европейския съд, Европейската сметна палата, членове на националните Евроджъст, Върховна прокуратура, както и прокурори и адвокати от най-високо ниво), назначен през септември 2018 г. Списъкът с кандидати ще бъде разгледан от Съвета по правосъдие и вътрешни работи и, вероятно, от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Финалното решение ще бъде взето от 12-членния комитет и Европейския парламент.

процедурата по избиране на европейски прокурор не зависи от национални институции

Казано с други думи процедурата по избиране на европейски прокурор не зависи от национални институции, а само от европейски. Този факт донякъде обяснява започналата в последно време вълна от атаки срещу Кьовеши от страна на контролираните от управляващата социалистическа партии медии в Румъния.

Причината подобна процедура да съществува е проста и е обяснена от чл. 6 на Наредбата за европейски прокурор (НЕП), която е учредена през 2017 г. В него изрично се подчертава, че главният прокурор не трябва да следва интереса на нито една друга институция, освен ЕС, и, че трябва да декларира всякакви интереси, за които може да бъде прието, че влияят на независимостта му.

Румъния няма право да блокира избора

Въпреки, че Румъния пое ротационното председателство на Европейския съвет, тя няма право да блокира евентуално назначение на Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор. Министърът на правосъдието Тудорел Тоадер е председател на Съвета за правосъдие и вътрешни работи на ЕС, но заради лошия имидж на властта в Букурещ по отношение на независимостта на съдебната система, враждебното поведение срещу Кьовеши би могло да има обратен ефект. При всички положения би било много необичайно за една държава да не подкрепи собствения си кандидат. Въпреки тези факти възможността това да се случи е голяма като се вземе предвид, че именно Тоадер беше този, който се пребори за уволнението на бившия главен прокурор. През юли той заяви, че Кьовеши няма да бъде „наградена за извършените грешки“.

Европейският главен прокурор може да започва разследвания, свързани с всички държави членки, както и в определени случаи да постанови арест на заподозрени в престъпление лица. Европейската прокуратура ще разследва престъпления, свързани с ощетяването на бюджета на ЕС. Мандатът на европейския прокурор ще продължава 7 години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG