Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов и Путин обсъдили сътрудничеството в енергетиката


Бойко Борисов и Владимир Путин се срещнаха последно през май 2018 г.
Бойко Борисов и Владимир Путин се срещнаха последно през май 2018 г.

Министър-председателят Бойко Борисов е провел телефонен разговор с президента на Русия Владимир Путин. Двамата са обсъдили сътрудничествито между България и Русия в областта на енергетиката, пише в съобщение на пресцентъра на кабинета.

„Премиерът Борисов и президентът Путин подчертаха, че в последните години партньорството между България и Русия се активизира. Те изразиха желание за по-нататъшно задълбочаване на доброто сътрудничество в редица сфери“, пише в кратото съобщение, разпространено и от Кремъл.

В сряда Путин се срещна с турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган и двамата обсъдиха сътрудничеството по проекта „Турски поток“. Те заявиха увереност, че газопроводът ще бъде пуснат до края на тази година. По думите на руския президент, въвеждането в експлоатация на новия газов маршрут ще има по-голямо значение не само за енергийната сигурност на Турция, но и за цялата Южна и Югоизточна Европа.

Един от вариантите за продължаване на газопровода е през България до Събия. Преди дни първият икономически тест за новия транзитен газопровод от турската до сръбската граница се провали, писа „Капитал“. Подадените заявки от кандидатите не покриваха условието на „Булгартрансгаз“ за предвиждани приходи от 2.67 млрд. лв. в период от 15 години. Очаква се държавният газов оператор да промени условията на търга, като намали размера на таксите и удължи сроковете, каквото беше условието на основния кандидат – руската държавна компания „Газпром“

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG