Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съмнения за "Новичок": ново разследване на отравяне на български бизнесмен


Гебрев свързва опита за убийство с намерението си да купи компанията "Дунарит".
Гебрев свързва опита за убийство с намерението си да купи компанията "Дунарит".

Отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев през 2015 г. се раследва повторно, съобщава "Капитал". Новината идва на фона на предположенията на самия Гебрев, че е бил отровен с „Новичок“. Изследвания на финландска лаборатория сочат, че едно от възможните вещества, предизвикали симптомите му преди три години е Amiton, който е от семейстовто на „Новичок“.

През 2018 г. с "Новичок" бяха отровени бившият руски агент Сегей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Собственикът на оръжейната компания "Емко" Емилиян Гебрев, синът му, както и директорът на "Емко" Валентин Тахчиев бяха отровени през 2015 г. с неизвестно вещество. По съвет на лекари от Военно-медицинската академия тогава бизнесменът е изпратил пробите в лаборатория на финландския институт за проверка на конвенцията за химически оръжия (VERIFIN). В доклада на лабораторията се посочва, че симптомите на пострадалите може да са били предизвикани от някои забранени пестициди, сред които е посочено веществото Amiton (познат в Русия като Тетрам). Веществото се произвежда от 50-те години като инсектицид, но скоро след това нервнопаралитичният му ефект го прехвърля в категорията на химическите оръжия. Amiton е от семейстовто на „Новичок“.

След инцидента със семейство Скрипал във Великобритания Гебрев е настоявал да се отвори повторно разследването за собственото му отравяне, класирано като неразкрито от Столичната полиция.

Гебрев свързва опита за убийство с намерението си да купи компанията "Дунарит", защото инцидентът е станал месец след като той започнал да работи по сделката. В близките до Кремъл руски медии се казва, че Гебрев доставя оръжие за украинските власти, пише още "Капитал".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG