Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ на полусъединител: що е то блокиране на правителството


Затварянето на правителството е най-дългото в историята на САЩ досега
Затварянето на правителството е най-дългото в историята на САЩ досега

Как работи държавата по време на парализа на федералното правителство

В четвъртък Сенатът блокира поредните две предложения - на демократите и на републиканците, за намиране на изход от кризата, свързана с частичното спиране на работата на правителството. Нито едно от тях не успя да събере необходимите 60 гласа.

Така поредният опит да се намери решение на най-дългата федерална парализа в историята на Съединените щати срещна стена. В преносен смисъл. В буквален, тъкмо една истинска стена е причината за частичното спиране на работата на правителство.

Как започна всичко и що е "блокиране на федералното правителство”

Два дни преди Коледа демократите отказаха да одобрят законопроекта за финансиране на правителството заради настояването на президента Доналд Тръмп в бюджета да бъдат предвидени 5,7 милиарда долара за изграждането на стена на границата с Мексико.

Липсата на одобрен бюджет означава липса на бюджет. Докато се търси консенсус, около 800 хиляди държавни служители са принудени да излязат в неплатен отпуск или да работят без да получават възнаграждения. Най-засегнати са хората, заети в сферата на сигурността, митническите служби, граничните пунктове и транспорта. Всеки петнайсети федерален отдел стои със затворени врати. Ръководителите на въздушното движение предупредиха, че работата в намален състав може да компрометира сигурността и честотата на изпълняваните полети.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом
Президентът на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом

“За състоянието на съюза”

Традицията съществува от повече от век и за първи път няма да бъде спазена: Тръмп няма да произнесе речта “За състоянието на съюза”, в която се прави преглед на управлението на САЩ и се очертават основните посоки и цели на страната. Той ще може да направи това едва след края на кризата. Засега той просто не може да влезе в залата, след като Камарата на представителите отказа да го покани.

Протест във Вашингтон, 10.01.2019
Протест във Вашингтон, 10.01.2019

Примери в историята и какво следва оттук нататък

Историята помни и други случаи, в които правителството частично е спирало да работи. По данни на Центъра за изследвания към Конгреса последната парализа, продължила повече от две седмици, се е случила по времето на Барак Обама през 2013 година. Причината, която тогава е разделяла мненията, е Обамакеър. А най-дългият период, в който правителството е спирало да работи, е отбелязано по времето на Бил Клинтън през зимата на 1995 г.

Изказвания и от двата лагера - на демократи и републиканци, вече загатват, че наличието на разговори и гласуване вече е стъпка, която води встрани от задънената улица.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG