Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът в Гърция ратифицира договора за името на Македония


Ципрас остана без мнозинство в парламента, но договорът беше приет с покрепата на опозиционни и независими депутати.
Ципрас остана без мнозинство в парламента, но договорът беше приет с покрепата на опозиционни и независими депутати.

Парламентът в Гърция ратифицира Преспанския договор, който урежда спора за името на Македония, съобщи Ройтерс. Така Република Северна Македония може да започне официално преговори за членство в ЕС и НАТО.

Стотици протестираха срещу ратифицирането на Преспанския договор вчера и днес в Атина. При демонстрациите миналите седмици имаше сблъсъци с полицията, при които бяха ранени десетки хора.

В подкрепа на ратифицирането на споразумението гласуваха 153 депутати, а против бяха 146. Към 145-те народни представители от управляващата „Сириза“ се присъединиха осем независими и опозиционни депутати.

Коалиционният партньор на „Сириза“ „Независими гърци“ напусна правителството преди глесуването и оттегли подкрепата си от кабинета на премиера Алексис Ципрас. Така той остана без мнозинство в парламента, а договорът беше приет с подкрепата на опозиционни и независими депутати.

Скопие ратифицира договора преди две седмици.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG