Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борете се за Европа или саботьорите ще я унищожат, призоваха интелектуалци


Изборите за ЕП ще се проведат в отровна атмосфера, а резултатите от тях могат да доведат до масови прояви на ксенофобия и антисемитизъм. За това предупредиха в събота 30 водещи интелектуалци, които заявиха, че самата идея за Европа се намира в смъртна опасност.

Откритото писмо е подписано от носителите на Нобеловата награда за литература Марио Варгас Льоса, Орхан Памук, Светлана Алексиевич и Елфриде Йелинек. Сред подписалите са също и френският философ Бернар-Анри Леви и писателят Милан Кундера. Писмото им бе публикувано в британския „Гардиън“ и френския „Либерасион“.

Авторите призоваха за нова обществена мобилизация на европейците срещу популизма и национализма.

„Европа е нападната от фалшиви пророци, които се опиват от недоволство и вярват, че техният час е настъпил“, пише още в писмото. Авторите предупреждават, че континентът е уязвим и към "все по-малко прикритите маневри на обитателя на Кремъл“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG