Връзки за достъпност

Извънредни новини

Илияна Йотова: Службите проверяват “много стриктно” кандидатите за гражданство


Илияна Йотова
Илияна Йотова

Вицепрезидентът Илияна Йотова защити ДАНС по въпроса за гражданството, предоставено на осъден бизнесмен. В предаването 120 минути на Би Ти Ви тя коментира случая с руския бизнесмен Сергей Адониев, който през 2008 г. е получил българско гражданство независимо от присъдата си за пране на пари в САЩ и независимо от медийните публикации по този въпрос.

“Доколкото разбирам, когато е дадено гражданството, през 2008 г., нашите служби за сигурност не са разполагали с тази информация”, каза Йотова. Тя заяви, че много служби по света често пазят информацията за себе си и не я споделят с други, докато в същото време “нито една служба няма да посегне на авторитета си и да взима решения според медийни публикации”.

По думите й, всеки кандидат за българско гражданство е проверяван “много стриктно” от службите за сигурност.

Гражданството на Сергей Адониев е било отнето през май 2018 г., но случаят доби известност след публикация на Свободна Европа преди дни. “Гражданството беше отнето с моя подпис, но след обосновна преценка на нашите служби за сигурност”, каза Йотова пред Би Ти Ви. “В интерес на истината, сигналът за това, [че Адониев не отговаря на условията за получаване на българско гражданство] е пристигнал твърде късно”, добави тя.

Сигналът до ДАНС е подаден от неправителствената организация “Антикорупционен фонд” през януари 2018 г.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG