Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев: България губи суверенитет с решението за F-16 „в разрез с правилата“


Предсрочните избори са само въпрос на време, заяви държавният глава.
Предсрочните избори са само въпрос на време, заяви държавният глава.

България губи суверенитета си, когато се вземат решения като това на правителството да започне преговори за изтребители F-16 „в разрез с правилата“, заяви президента Румер Радев. Той за пореден път определи процедурата за избор на нов изтребител за опорочена и заяви, че колкото повече се отлага модернизирането на авиацията, толкова по-голям е рискът от инциденти.

„Ние изхвърлихме европейските участници от конкурса в разрез с правилата“, заяви Радев и допълни, че по този начин страната се злепоставя като партньор и губи суверенитет. „Защо се възмущаваме тогава, че не ни пускат в Шенген и еврозоната“, попита президентът по време на отчета на втората си година като държавен глава.

Държавният глава определи безнаказаната престъпност като един от най-големите проблеми на България и поиска наказателно преследване „на корумпираните и грабителите“. Той се обърна към КПКОНПИ, прокуратурата и МВР и службите, които да проверят потенциални зависимост между политици, собственици на фирми, които печелят крупни обществени поръчки и потенциални подставени лица.

Радев заяви още, че предсрочните избори са само въпрос на време и отчете необходимост от „радикална промяна в политическата среда и стила на управлението“. В отговор на въпрос той заяви, че би подкрепил нов политически проект само ако „отстоява ценности и работи за модернизацията на България“.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG