Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Трансперънси интернешънъл“: България е с най-силно "усещане за корупция" в ЕС


Най-малко корумпирани са Дания и Нова Зеландия, а най-корумпирани са Сомалия, Южен Судан и Сирия.
Най-малко корумпирани са Дания и Нова Зеландия, а най-корумпирани са Сомалия, Южен Судан и Сирия.

България отново е с най-високото "усещане за корупция" в Европейския съюз. Това е заключението на Индекса за възприятие на корупцията за 2018 г. на „Трансперънси интернешънъл“. От 71-во място през 2017 г., миналата година страната е паднала до 77-ма позиция. Не е отчетена обаче голяма промяна в индекса – от 43 точки през 2017 г., той е станал 42 през 2018 г. Средната стойност за ЕС е 66.

Медии с неясна собственост

Широко разпространено в България е недоверието в институциите. Много граждани не се чувстват представени. Липсата на независими и прозрачни медии е отбелязана като сериозен проблем в доклада. Освен неясната собственост и връзките между собствениците на медии и управляващите, като причина за лошата медийна ситуация е изтъкнато финансирането на медии от държавния бюджет чрез реклама и от европейските фондове.

България е изпреварена в индекса от страни като Тунис, Суринам, Беларус и Румъния. По-корумпирани според анкетираните от „Трансперънси интернешънъл“ са Турция, Сърбия, Македония.

Най-високо в класацията на международната организация са Дания и Нова Зеландия с индекс съответно 88 и 87, а за най-корумпирани са Сомалия, Южен Судан и Сирия с 10, 13 и 13 точки.

Унгария и Турция - къде са приликите

Докладът очертава пряка връзка между корупцията и състоянието на демокрацията. Демократичните страни са със среден резултат 75 точки, разклатените демокрации получават средно 49, хибридните режими с тенденция към автократизъм – 35, а автократичните режими – 30.

Унгария и Турция са примери за тази тенденция. Двете страни отбелязват най-голям спад през последните пет години. И в двете държави върховенството на закона е поставено под въпрос, гражданското общество е потиснато, а независимостта на медиите е отнета, пише в доклада.

САЩ е сред държавите, които падат бързо в класацията в сравнение с предходната година със спад от 4 точки. Ниският резултат е на фона на разследването за сътрудничество между предизборния щаб на президента Доналд Тръмп с Русия и повдигнатите от специалния прокурор Робърт Мълър обвинения срещу близки до държавния глава.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG